“Справа політв’язня Бекірова”: в Криму “суд” відмовився зобов’язувати “Слідком” перевірити законність дій окупаційних слідчих

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Балаклавський районний суд Севастополя” відмовив у позовній заяві захисників політв’язня Руслана Бекірова на бездіяльність “Слідчого комітету РФ щодо Чорноморського флоту”. “Суддя” не став зобов’язувати незаконне відомство проводити перевірку.

Про це “Кримській солідарності” повідомив адвокат Рустем Кяміл.

Руслан Бекіров

За словами адвоката, в позові до “Слідчого комітету” окреслювалися конкретні дії, які “суд” мав би зобов’язати їх виконати. Засідання тривало трохи більш ніж годину, за його підсумками незаконна “суддя” Надія Мілошенко оголосила резолютивну частину постанови про відмову в задоволенні вимог захисту.

Повідомляється, що сторона захисту планує оскаржити рішення після 18 червня, коли “суд” винесе мотивувальну частину.

Раніше адвокат Еміль Курбедінов оскаржував дії Слідчого комітету за статтею 125 КПК РФ (“Судовий порядок розгляду скарг”). Суд не погодився з доводами Курбедінова, вирішивши залишити звернення адвоката без задоволення.

Руслан Бекіров проходив свідком у справі Енвера Сейтосманова із Севастополя. За словами Бекірова, в березні 2019 року співробітники “ФСБ” виманили його, назвавшись міграційною службою. Згодом його допитували й погрожували близько восьми годин, змушуючи дати свідчення проти Сейтосманова, пов’язані з його причетністю до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

У квітні 2019 року чоловік подав заяву про злочин, але “Слідчий комітет” відмовився порушувати кримінальну справу проти співробітників “ФСБ”. У Південному окружному військовому суді, де розглядалася справа Енвера Сейтосманова по суті, Бекіров заявив, що свідчення він дав під тиском. Проте “суд” призначив Сейтосманову 17 років позбавлення волі.

Потім, у червні 2020 року, Руслану зателефонували під приводом купівлі машини, а на місці зустрічі його знову затримали співробітники “ФСБ”. Його доставили в будівлю “управління ФСБ” в Севастополі й допитали, перевищуючи службові повноваження. Цього разу йому висунули звинувачення в наданні неправдивих свідчень. Воно будувалося на показах прихованих свідків.

16 квітня 2021 року “Севастопольський міський суд” засудив Бекірова до 300 годин обов’язкових робіт за ч. 1 ст. 307 КК РФ (“Давання свідомо неправдивих свідчень”). Апеляційна інстанція визнала рішення “Севастопольського гарнізонного військового суду” правомірним. Сторона захисту надіслала касаційну скаргу.

Після окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter