Справа МН-17: рідні загиблих у катастрофі виступатимуть у суді

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний суд Гааги в Нідерландах відновлює слухання в справі про збиття малайзійського “боїнга” MH-17 над Донбасом у 2014 році. 

Про це повідомили в суді. 

Фото: Reuters / Piroschka van de Wouw

Останнє засідання в справі відбулося ще в липні, а після цього судді взяли перерву. Під час засідання 6 вересня рідні загиблих у катастрофі матимуть змогу виступити. 

За даними медіа, для тих, хто має намір фізично бути присутнім у судовому комплексі, вже обладнали спеціальну кімнату, а іншим нададуть змогу виступити через відеозв’язок. Адвокат потерпілих Пітер Лангстрат припустив, що для кожного з доповідачів необхідно зарезервувати 25–30 хвилин.

“Це (виступ родичів. – Ред.) буде важко не тільки для доповідачів, а й для присутніх. Беручи все до уваги, виглядає так, що на день зможуть виступити 10 людей”, – вважає захисник.

У травні поточного року судді та адвокати оглянули уламки збитого “боїнга”. Фото: gulfnews.network

Ще у квітні 2019 року Європейський суд з прав людини повідомив уряду Росії про скарги щонайменше 380 родичів загиблих у катастрофі MH-17. Ті вимагали пояснень від влади країни та скаржилися на відсутність співпраці РФ з міжнародним розслідуванням. Невдовзі після цього нідерландський уряд також подав позов до ЄСПЛ, щоб підтримати родичів жертв. 

Унаслідок падіння літака у 2014 році загинули 298 людей. 

Офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Наразі відомо, що Росія відмовила у допиті трьох обвинувачених. Влада РФ пояснила відмову тим, що Кримінально-процесуальний кодекс РФ забороняє обвинуваченому у кримінальній справі виступати свідком у тій самій справі.

Як зазначає Укрінформ, Україна повідомила, що їй не відоме місцеперебування четвертого обвинуваченого, громадянина України Леоніда Харченка, який воював на боці “ДНР”.

Головуючий суддя Фредерік Стейнгаус зазначив, що всі підозрбвані досі мають право виступити у суді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter