Справа Гандзюк: слідом за Мангером зі слідством відмовився співпрацювати Левін

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Ключовий фігурант справи щодо вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) відмовляється від надання свідчень та проведення з ним слідчих дій.

Про це повідомляє Громадське. 

Прокурори намагалися провести з Левіном процесуальні дії, однак він відмовлявся співпрацювати зі слідством, користуючись відповідним правом. Захисники чоловіка стверджують, що це пов’язане з тим, що строки досудового розслідування в справі завершились, а їхнє продовження вони вважають незаконним. 

“Відповідно до ухвали Шевченківського районного суду міста Києва, строк досудового розслідування спливає 02.04.2020. Ми вважаємо, що всі слідчі дії, які проведено поза межами цього строку, є незаконними. Отже, брати участь у них ми не будемо”, – казав адвокат підозрюваного Ігор Мокін ще на початку квітня.

Наразі коментувати процесуальну позицію клієнта адвокат відмовився. 

Нагадаємо, що раніше захист голови Херсонської облдержадміністрації та підозрюваного в замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк Владислава Мангера подав заяву до суду щодо фальсифікації справи проти нього. Мангер також відмовився співпрацювати з правоохоронцями. 

Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Як співорганізаторам у справі підозру повідомлено голові Херсонської облради Владиславові Мангеру, який перебуває на волі під час досудового розслідування, місцевому кримінальному авторитетові Олексію Левіну та Ігорю Павловському, якому змінили підозру зі співорганізації на замовчування злочину.

Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк мають причетність ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що у них бракує доказів для вручення їм підозри.

Загалом СБУ порушила п’ять кримінальних проваджень, що прямо чи опосередковано мають стосунок до справи Гандзюк. Одне з них стосується Гордєєва та Рищука – щодо їхньої ймовірної причетності до нападу або в ролі замовників, або як підбурювачів чи поплічників. Ще три кримінальних провадження пов’язані з обставинами, які передували нападу. Зокрема, це злочини, в яких Гандзюк публічно обвинувачувала керівництво області і які могли стати мотивом замаху, серед них і підпали лісу, і розкрадання бюджетних коштів та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter