Справа Гандзюк: суд допитав ще двох активістів як свідків обвинувачення

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва продовжив допит свідків обвинувачення в справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк, у якій обвинуваченими є Владислав Мангер та Олексій Левін.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Активістка Марина Хромих дає свідчення в справі Мангера і Левіна (фото: Анастасія Москвичова)

На засіданні 22 лютого заслухали свідчення друзів загиблої, громадських активістів Марини Хромих та Віталія Юрасова, які розповіли про громадську діяльність Катерини Гандзюк, її підозри щодо осіб причетних до організації та вчинення нападу на неї, а також недовіру до херсонської поліції, зокрема пов’язану зі спробою звинувачення Миколи Новікова в нападі на неї та ігноруванням, за словами свідків, його алібі – перебування в іншому місці в момент атаки на активістку.

Свідки підтвердили вже озвучену на попередніх засіданнях інформацію, що Катерина Гандзюк певний час до нападу говорила, що боялася за своє життя, казала про стеження і, як зазначив Віталій Юрасов, мала намір придбати собі травматичну зброю для самозахисту.

За його словами, це занепокоєння значно посилилося після побиття журналіста Сергія Нікітенка, який зняв за участю Катерини Гандзюк фільм “Хто ви, містере Мангер”, показ якого Владислав Мангер без успіху намагався заборонити через суд.

Марина Хромих також зазначила, що Катерина Гандзюк допомагала Нікітенку знайти адвокатів, які б захищали його в суді за позовом Мангера, а також  до нападу контактувала з журналістами-розслідувачами, громадськими активістами з різних регіонів та представниками міжнародних організацій, і вони зверталися до неї, коли була потрібна якась інформація щодо справ у регіоні.

Водночас, як говорять свідки, згодом уже в лікарні Катерина Гандзюк висловлювала припущення, що напад на неї з кислотою міг бути пов’язаний з незаконним вирубуванням лісу на Херсонщині, і в цьому ключі називала імена колишнього заступника голови Херсонської ОДА Євгена Рищука та ексголови голови ОДА Андрія Гордєєва.

Допит Віталія Юрасова

Нагадаємо, що Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Про підозру в організації нападу на активістку повідомили голові Херсонської облради Мангеру та експомічнику депутата Херсонської облради Олексію Левіну. Їхню справу розглядає Дніпровський райсуд Києва. У червні минулого року суд завершив дослідження письмових доказів, а зараз перейшов до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

Фото обкладинки: фейсбук-сторінка спільноти “Хто замовив Катю Гандзюк”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter