Справа Гандзюк: організатор нападу Левін стежив за активісткою та спілкувався з Мангером поза роботою

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Згідно з інформацією, вилученою з телефона підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексія Левіна, він стежив за активісткою до облиття її кислотою та розвитком слідства після. Також він спілкувався з підозрюваним у замовлені нападу ексголовою Херсонської облради Владиславом Мангером поза роботою, хоча раніше говорив про протилежне. 

Про це повідомляє Громадське.  

Олексій Левін

Наразі в Дніпровському суді столиці завершують дослідження письмових доказів у справі нападу на Гандзюк, зокрема інформації з телефона Левіна, який той залишив удома, коли їхав до Болгарії, за версією слідства, переховуватися від правоохоронців. 

У телефоні знайшли світлину з анкетними даними Гандзюк, яку зробили за кілька тижнів до нападу, 17 липня 2018 року. Також виявили знімок екрана з публікацією активістки у фейсбуку від 6 липня 2018 року, в якому та називала проплаченими псевдопатріотами молодиків, які вийшли на мітинг на підтримку тодішнього голови Херсонської облради Мангера. Його місцеві активісти критикували за вирубування лісу в регіоні. 

Скриншот цього допису Левін зробив за 15 хвилин після публікації, а надалі активно стежив за коментарями під ним і зберігав.

Відстежував він і перебіг слідства, зокрема зберіг фото херсонця Миколи Новікова, якого спочатку затримали в справі нападу на Ганзюк, але після розголосу відпустили через наявність алібі. Левін також зберіг знімки з відео камер спостереження, на яких видно одного із засуджених виконавців Віктора Горбунова

Адвокати Левіна кажуть, що за розслідуванням справи стежила вся країна, а тому це не доводить причетності їхнього підзахисного до злочину. В телефоні Левіна знайшли також знімки з відео місця вбивства ветерана АТО та активіста Віталія Олешка в Бердянську: його застрелили того ж дня, коли Гандзюк облили кислотою. Влітку цього року більшість обвинувачуваних у справі вбивства Олешка виправдали.

Левін працював помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького і раніше в суді заявляв, що спілкувався з підозрюваним Мангером лише щодо роботи. Водночас у його телефоні знайшли відео з лазні, датоване зимою 2017 року, на якому Левін перебуває в компанії Мангера та називає його “Миколайовичем”. Раніше в суді засуджений за напад на Гандзюк Сергій Торбін стверджував, що Левін просив його “покарати Гандзюк”, бо “він і Миколайович нею не задоволені”.

Олешківський ліс – штучний ліс, висаджений жителями Херсонщини, щоб зупинити експансію Олешківських пісків. Фото: Херсонська обласна рада

Джерела журналістів в Офісі генпрокурора розповіли, що існують докази участі Левіна в незаконній схемі вирубування Олешківського лісу на Херсонщині, про яке писала Гандзюк та яке продовжується й досі. Це підтверджують свідчення очевидців і частково виконавців нападу, які отримували завдання “охороняти ліс”.

Левін запевняє, що ніколи не був причетним до незаконного вирубування лісу та навіть захищав його. На запитання щодо того, чи займався цим його батько і Олексій Москаленко – старший є одним з керівників банди на Херсонщщині, до складу якої входив Левін. Раніше Левін носив прізвище Москаленко, але змінив його після відбування 12-річного строку у в'язниці частково за злочини, пов’язані з підготовкою до вбивств., чоловік не відповів.

Інформація з телефона Левіна також свідчить, що він активно спілкувався із засудженими в справі Гандзюк Сергієм Торбіним та Ігорем Павловським і адвокатом Мангера Андрієм Мурашкіним та нинішнім свідком обвинувачення Дмитром Диновським. У телефоні знайшли контакт “Кирил СБУ”, що, на думку сторони обвинувачення, свідчить про наявність зв’язків у різних правоохоронних органах.

Сам Левін на суді 6 грудня не заперечував факт знайомства з Мангером, але запевняв, що той не підтримував його фінансово: “Я приїхав з Іспанії, продав будинок, тут придбав собі “мерс”. Це було ще до знайомства з Владиславом Миколайовичем”.
 
Під час допиту він заявив, що “покарати Гандзюк” його свого часу просив колишній заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук (також Миколайович), і додав, що він тоді відмовився це зробити. Інформацію в телефоні Левін назвав “нісенітницею” та заявив, що якби там було щось справді важливе, то він би не залишив його вдома перед від’їздом. 

Адвокати Левіна клопотатимуть про допит експерта, який перевіряв смартфон. Його захисник Максим Стригун також зазначив, що підозрюваний не заперечує того, що стежив за діяльністю Гандзюк у соціальних мережах, бо “хотів у владу”: “Але він стежив і за іншими особами, які писали про корупцію”.

Раніше в суді Левін говорив, що не був знайомий з Гандзюк навіть за тиждень до нападу на неї, а про сам напад дізнався з новин. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter