Суд ухвалив рішення в справі про вбивство Сармата: більшість обвинувачуваних виправдали

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Бердянський міськрайонний суд 20 липня оголосив рішення в справі про вбивство ветерана АТО, місцевого активіста Віталія Олешка (Сармата) – ексбійця добровольчого батальйону “Торнадо” Артема Матюшина, який безпосередньо стріляв у чоловіка, засуджено до 11 років ув’язнення, інших фігурантів виправдали.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на пресслужбу суду.

Джерело: фейсбук

Матюшин визнав провину частково. Суд зарахував йому час відбування під вартою з 2018 року. Водночас суддя задовольнив цивільний позов дружини вбитого. Чоловік має сплатити 700 тис. грн моральної шкоди та виплачувати доньці вбитого 1 241 гривню щомісяця до досягнення нею повноліття.

Інших обвинувачених у вбивстві – Михайла Сігіду, Євгена Бродського, Віктора Власюка та ймовірних співучасників Миколу Ломаку, Олександра Обухова, Максима Владимиренкова, Тараса Мовчана, Дениса Зеленкіна – виправдали “через недоведеність вчинення вказаних кримінальних правопорушень”, пише видання.

Товариш загиблого Андрій Маджаров поширив у соцмережах заяву, що друзі та близькі Сармата подаватимуть апеляцію в справі.

Віталія Олешка вбили в Бердянську 31 липня 2018 року пострілом у спину. Нацполіція кваліфікувала злочин як замовний. У перші дні правоохоронці заарештували чотирьох осіб. У вересні в Запоріжжі затримали й арештували п’ятого підозрюваного – 38-річного місцевого бізнесмена Михайла Сігіду. На нього як на організатора вказав один з підозрюваних – боєць “Торнадо” Артем Матюшин. За його словами, Сігіда пояснив, що Олешко “рекетир і вимагач”. У грудні 2018 року затримали шостого підозрюваного – бізнесмена з Дніпра Євгена Бродського. За версією поліції, він міг бути одним із замовників.

Водночас близькі Олешка переконані, що Сігіда був лише посередником, а Сармата вбили через боротьбу проти місцевої влади, зокрема народного депутата Олександра Пономарьова. 2019 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом можливого приховання поліцейськими відомостей про підготовку вбивства ветерана Олешка. У відомстві вважають, що поліція знала про підготування злочину.

У червні 2020 року чотирьох обвинувачених у вбивстві Сармата суд випустив під домашній арешт. Тоді побратими вбитого ветерана заявили про початок безстрокової акції протесту з вимогою відправити їх знову до СІЗО.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter