Справа Гандзюк: Мангеру і Левіну оголосили обвинувальний акт

Дата: 28 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва заслухав обвинувальний акт Владиславові Мангеру та Олексію Левіну щодо причетності до нападу на херсонську громадську діячку Катерину Гандзюк, внаслідок чого вона загинула.

Про це повідомляє із суду кореспондентка ZMINA.

Як зазначили представники прокуратури, Мангер обвинувачується в замовленні злочину, а Левін – у його безпосередній організації. За версією слідства, обвинувачені за попередньою змовою мали намір завдати потерпілій тяжких тілесних ушкоджень, щоб її залякати: виконавцям пропонували за винагороду облити її кислотою або зламати їй руки й ноги.

Адвокати родини Катерини Гандзюк, своєю чергою, також заявили про подання цивільного позову щодо відшкодування матеріального та морального збитку. Владислав Мангер заявив натомість, що провину відкидає, а в чому його обвинувачують – не розуміє. Олексій Левін також заявив про свою невинуватість.

Окрім того, адвокати Мангера знову клопотали про перенесення розгляду справи до Херсона, але суддя Юлія Іваніна відмовила в її розгляді, зазначивши, що це питання вже було розв’язане на минулому, підготовчому засіданні.

Засідання 28 серпня відбувалося без участі журналістів та громадськості. Суддя пояснила це карантинними заходами. Водночас анонсувалося, що всі засідання транслюватимуться на ютуб-каналі. Усі медійники, що прийшли на засідання, були змушені дивитися трансляцію в сусідній судовій залі.

Відомо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

27 квітня 2020-го СБУ заявила про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк. Ті свою провину відкидають.

Нещодавно стало відомо, що Мангер, ймовірно, погрожував свідкам у справі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter