Справа есбівця Шайтанова: суд відправив його за ґрати на 12 років за держзраду

Дата: 14 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва ухвалив обвинувальний вирок щодо державної зради колишньому співробітнику СБУ генерал-майору Валерію Шайтанову.

Про це розповіли в СБУ. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Слідчі викрили Шайтанова за два роки до початку повномасштабного вторгнення Росії, а саме у квітні 2020-го. 

Посаду в спецслужбі він отримав після Євромайдану та працював у Центрі спеціальних операцій “А”. Водночас Шайтанов був агентом ФСБ під псевдонімом Бобиль, а його куратором був полковник Ігор Єгоров, який входить до департаменту ФСБ, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій поза РФ.

Використовуючи своє службове становище, Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів СБУ. До прикладу, засуджений збирав і передавав росіянам інформацію про таємні операції в районі АТО / ООС і залучених до них співробітників, а також дані про оперативників і контррозвідників СБУ.

В Офісі генерального прокурора кажуть, що Шайтанов ще й підшуковував осіб серед колишніх есбівців для вчинення теракту. Так, він планував убивство “майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва”.

Окрім державної зради, Шайтанова визнали також винним у замаху на вчинення терористичного акту та в зберіганні боєприпасів. 

Нагадаємо, що цього року есбівці викрили колегу, яка закликала до капітуляції та називала брехнею новини про наслідки російських обстрілів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter