Спеціальний трибунал для злочину агресії проти України буде гарантією неповторення міжнародних злочинів – кримська правозахисниця

Дата: 30 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Створення спеціального трибуналу для злочину агресії проти України, зокрема за тимчасову окупацію Кримського півострова з 2014 року, є необхідним кроком для переслідування міжнародних злочинів і гарантує їхнє неповторення.

Про це заявила координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник на полях третього саміту Кримської платформи. 

Ольга Скрипник наголосила на трагічних наслідках російської агресії в Криму, починаючи зі справи жорстоко вбитого за протести проти окупації кримськотатарського активіста Решата Аметова. Відтоді Росія встановила репресивну систему для переслідування кримських татар і українців, придушення їхньої ідентичності та спрямовану проти Православної церкви України.

Правозахисниця нагадала, що Росія перетворила Крим на військову базу для спроби знищення незалежної України, а сам півострів “на вʼязницю, де тримає та катує громадян України як з Криму, так і з новоокупованих територій Півдня України за їхній спротив”

Крим – невіддільна частина України. Ситуація однозначно така, що без звільнення Криму ми можемо забути про свободу судноплавства в Чорному морі й глобальну продовольчу безпеку та європейську безпеку загалом.

Ольга Скрипник

Правозахисниця додала, що майбутнє демократичного світу без терору забезпечує лише героїчний спротив Збройних сил України та Українського народу і потужна підтримка наших партнерів.

Ольга Скрипник запропонувала кілька рішучих кроків для вирішення ситуації. По-перше, вона закликала до формування спільної стратегії безпеки Чорного та Азовського морів для гарантування свободи судноплавства та продовольчої безпеки. Ще одним важливим кроком є створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії проти України, включно з окупацією Криму з 2014 року.

“Необхідно створити ефективний міжнародний механізм для ідентифікації цивільних заручників, зокрема кримських, їхнього звільнення та повернення на підконтрольну Україні територію; створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України, включно з окупацією Криму з 2014 року, – це є необхідним кроком для притягнення до відповідальності за міжнародні злочини та гарантування неповторення цих злочинів; долучити збитки, завдані окупацією Криму, до механізму відшкодування збитків, втрат чи каліцтв, спричинених російською агресією, і забезпечити реалізацію права на компенсацію жертвам міжнародних злочинів, скоєних Росією в Криму”, – підкреслила правозахисниця.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter