Сотні поляків вийшли на мітинг у Варшаві із закликом припинити тортури на кордоні

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У центрі Варшави 17 жовтня відбулася демонстрація солідарності з мігрантами під гаслом “Зупинити тортури на кордоні”.

Про це повідомляє RMF24.

Фото: Paweł Supernak / PAP

Акцію, на яку, як свідчать фото, зібралися сотні людей, організували понад 30 феміністичних груп. Мітингарі тримали в руках плакати та скандували “Ганьба”. Під час демонстрації також зачитали лист однієї з ініціаторок акції євродепутатки Яніни Очойської

“У мене немає слів, щоб описати жорстокість, з якою польські та білоруські охоронці поводяться з найслабшими. Я звертаюся до правителів щодо принципового. Поважати міжнародне і національне законодавство та їхні власні процедури”, – написала вона. 

Напередодні в ООН озвучили занепокоєння через ухвалення польським парламентом поправок до закону, що дозволяють відмовляти в наданні притулку тим, хто незаконно потрапив на територію країни. Такі дії, як наголошують в організації, підривають фундаментальне право притулку, закріплене в міжнародному та європейському законодавстві. Зміни ще не затвердив президент країни Анджей Дуда.

Криза з біженцями на кордонах між Польщею, Латвією, Литвою та Білоруссю посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. Спочатку через збільшення їхньої кількості в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні запровадили Латвія і Польща. 

Фото: polskieradio24.pl

На прикордонних територіях Польщі тимчасово заборонили масові заходи, люди, що перебувають у громадських місцях, зобов’язані носити із собою посвідчення, а ті, хто не проживає там, узагалі не можуть потрапити на територію кордону. Це унеможливлює доступ до мігрантів для правозахисників та журналістів.

Люди, які фактично опинились у пастці між Білоруссю та ЄС, перебувають у нелюдських умовах. Лише за неповний тиждень на польсько-білоруському відрізку кордону померли щонайменше чотири шукачі притулку. Правозахисники за допомогою супутникових знімків з’ясували, що влада країни в серпні примусово повернула групу афганських мігрантів до Білорусі.

Лише за одну добу 15 жовтня польські прикордонники зафіксували 592 спроби незаконного перетину кордону. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter