Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 27 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 27 січня 1945 року солдатами 1-го Українського фронту були відчинені ворота нацистського концтабору Аушвіц неподалік міста Освенцим у Польщі. Тисячі в’язнів вийшли з табору смерті. Саме цей день Генеральна Асамблея ООН визнала Міжнародним Днем пам’яті жертв Голокосту.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, у цей день в Україні відбувається Всеукраїнська акція пам’яті про загиблих “Шість мільйонів сердець” за ініціативою Єврейського форуму України і Асамблеї національностей України. Під час акції відбудуться меморіальні мітинги, тематичні виставки у музеях і бібліотеках, уроки пам’яті у школах та вишах України.

“Сьогодні світова спільнота на всіх мовах промовляє: “Ніколи знову”. І вшановує загиблих і живих євреїв, представників народів рома, українців та інших національностей. Ніколи знову!”, – промовив президент Єврейського форуму України Аркадій Монастирський на меморіальному вечорі “Шість мільйонів сердець”, який відбувся напередодні, 26 січня.

“Те, що ми бачимо насильство, нас зобов’язує його зупинити. Україна як мультикультурна країна – попри всі обвинувачення на її адресу про расову ненависть та ксенофобію – не допустить цього. Ми зобов’язані сказати: “Стоп насильству!”, – зауважив голова Асамблеї національностей України Ровшан Тагієв.

“Вартість єврея в окупованому Києві – дві буханки хліба, 50 марок та півлітра олії”, – пригадує Олександр Скляровський, який вижив в окупованому Києві за часів Другої світової війни. “Та найстрашніше – пережити той біль і страх у дитинстві, і наприкінці нашого життя це повторюється знову з нами…”, – говорить пан Олександр, пригадуючи теракти в Маріуполі, Волновасі, Донецьку.

На вечорі пам’яті були присутні депутати України, посли багатьох країн, серед яких – посол США Джеффрі Пайєтт та посол Німеччини Крістоф Вайль. Зокрема, Джеффрі Пайєтт зауважив, що Україна може розраховувати на дружню підтримку американського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter