Сьогодні – 30 років від дня смерті поета-дисидента Василя Стуса

Дата: 03 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

У цей день 30 років тому після голодування у таборі помер Василь Стус, поет-дисидент, посмертно названий Героєм України.

Василь Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Вінницької області. Сім’я збідніла в результаті колективізації і переїхала в Донецьку область у пошуках заробітку. Ще в старших класах він відкрив для себе вірші заборонених в СРСР поетів “Розстріляного відродження”.

Після навчання в Донецькому педуніверситеті працював у сільській школі вчителем української мови та літератури.

В 1965 році Стус перед показом фільму “Тіні забутих предків” Параджанова публічно виступив проти хвилі арештів української інтелігенції.

Стус публічно звинувачував КДБ у переслідуванні і вбивстві дисидентів, підписав “Лист 139-ти” – звернення до Леоніда Брежнєва з вимогою припинити судові процеси і цькування незгодних.

Він відкрито виступав за демократію і проти реставрації культу особи, захищав творчу інтелігенцію, яку гнобили за український патріотизм.

У 1972 році був заарештований разом з іншими дисидентами і засуджений до 5 років таборів у Мордовії і 2 років заслання за статтею “Антирадянська агітація і пропаганда”.

На початку 1980 року Стуса затримали вдруге. Його адвокатом призначили відомого зараз проросійського політика Віктора Медведчука, тоді ще молодого юриста. Перед оголошенням вироку (10 років примусових робіт і 5 років заслання) обвинуваченого видалили із залу суду.

Василь Стус помер 4 вересня 1985 року після голодування, яке оголосив 27 серпня в карцері табору “Пермь-36” біля села Кучино Пермської області. У 1989 прах поета перевезли в Україну і поховали на Байковому кладовищі. Поет посмертно реабілітований в 1990 році.

Нагадаємо, сьогодні о 18:00 відбудеться урочисте покладання квітів до могили поета.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter