Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

27 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня в 1945 році був звільнений нацистський концентраційний табір Освенцим (Аушвіц).

В ООН цього дня закликають громадянське суспільство поширювати історичну інформацію про Голокост, щоб запобігти можливим актам геноциду в майбутньому.

За час Голокосту, протягом 1933–1945 років, нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйона на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли в Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними й повсюдними.

Дату Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту встановили у 2005 році на зборах Генеральної Асамблеї ООН. Ініціатором ухвалення цієї резолюції стали Ізраїль, Україна, Канада, Австралія, США і Росія, а всього ухвалили її понад 90 держав.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати 2012 року (постанова ВРУ від 5 липня 2011-го), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів ухвалення оонівського документа.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в Києві біля Міністерства освіти і науки відкриють нову інсталяцію “Погляд у минуле”, повідомили в пресслужбі КМДА.

Інсталяція являє собою два кам’яні валуни, в які вмонтовано монокуляри з фотографіями німецького військового фотографа-пропагандиста Йоганнеса Геле, який восени 1941 року зробив серію кольорових знімків в окупованому Києві. Ці кадри є важливими документами й свідченнями жахливого злочину, який нацисти вчинили в Бабиному Яру.

Автором інсталяції є директорка департаменту концептуальних розробок і дослідницьких проєктів Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, художниця та архітекторка Анна Камишан.

Вона розповідає, що вся родина за лінією її діда була розстріляна нацистами в Харкові під час окупації.

У КМДА зауважили, що інсталяція на проспекті Перемоги в Києві є частиною серії “Погляд у минуле”. Чотири подібні об’єкти восени 2020 року вже були встановлені в Бабиному Яру. Вони відтворюють вигляд цієї території на початок жовтня 1941 року, відразу після масових розстрілів 29–30 вересня, і розміщені на визначених за допомогою 3D-моделювання точках – саме там, де німецький фотограф їх зняв.

Як відомо, лише протягом двох днів – 29–30 вересня 1941 року – у Бабиному Яру нацисти розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter