Сьогодні у Грозі поховають останню з 59 загиблих від ракетного удару РФ

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

19 жовтня, у четвер, в селі Гроза відбудеться останнє прощання з загиблими під час ракетного удару РФ по сільському кафе “Супутник”. 5 жовтня там проходили поминки за загиблим військовим Андрієм Козирем, коли російські військові обстріляли кафе та магазин. Внаслідок цього загинули 59 цивільних.

Про це повідомив керівник Шевченківської СВА Сергій Старіков у коментарі “Суспільне Харків”. 

Фото: Thomas Peter / Reuters

“Поховали 58 людей, сьогодні в Грозі ховають ще одну, вона буде остання. Це жінка 1953 року народження. Фрагменти тіла видали вчора, а ховатимуть сьогодні. Учора поховали шістьох людей. Ми зараз із селищного бюджету відшкодовуємо людям вартість поховань кожного загиблого. Сума – 10 тисяч гривень”, – сказав Старіков.

Слідчі встановили особи усіх 59 загиблих у Грозі. До цього троє людей були у списку зниклих безвісти.

Внаслідок цього ракетного удару 11 дітей втратили по одному з батьків.

Село Гроза розташоване за 35 кілометрів від кордону з РФ, і після 24 лютого 2022-го та тимчасової окупації росіянами там лишилося жити близько сотні людей. 

Раніше ZMINA писала, що Верховний комісар ООН з прав людини направив польову групу в село Гроза Куп’янського району Харківської області, аби вона зібрала більше інформації про порушення Росією законів та звичаїв війни. Напередодні російські війська обстріляли магазин та кафе, де відбувалися поминки за загиблим односельцем. Одразу після обстрілу з-під завалів дістали тіла понад 50 людей, серед яких – 6-річний хлопчик.

Нагадаємо, що постійний представник Росії в ООН Василь Небензя підтвердив причетність російських військових до обстрілу 5 жовтня села Гроза на Харківщині.

Росіяни вдарили ракетою “Іскандер” по приміщенню магазину-кафе, де в той момент проходив поминальний обід за військовим Андрієм Козирем, якого перепоховали в рідному населеному пункті. Він разом із сином Денисом на початку повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ. Денис загинув під час російської атаки по Грозі. 

Постійний представник Росії в ООН Небензя, коментуючи вбивство цивільних, збрехав, що в момент обстрілу в кафе відбувався “похорон одного високопоставленого українського націоналіста”. 

Згодом заочно про підозру, зокрема в держзраді, повідомили двом чоловікам з Харківщини, яких слідчі вважають коригувальниками російської ракети по селу Гроза. 

Есбівці кажуть, що коригуванням займалися двоє – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Село Гроза розташоване за 35 кілометрів від кордону з РФ, і після 24 лютого 2022-го місцеві пережили окупацію російськими військовими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter