Експерти ООН збиратимуть свідчення у селі Гроза, де окупанти напередодні вбили 52 людей

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний комісар ООН з прав людини направив польову групу в село Гроза Куп’янського району Харківської області, аби вона зібрала більше інформації про порушення Росією законів та звичаїв війни. Напередодні російські війська обстріляли магазин та кафе, де відбувалися поминки за загиблим односельцем. З-під завалів дістали тіла 52 людей, серед яких – 6-річний хлопчик.

Про це повідомила речниця Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Жахливі кадри з села Гроза в Харківській області України ще раз підкреслюють жахливу ціну, яку платить цивільне населення через 20 місяців після російського вторгнення. Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк, який на власні очі бачив жахливі наслідки таких ударів, глибоко шокований і засуджує це вбивство. Він направив на місце події польову групу, щоб поспілкуватися з тими, хто вижив, і зібрати більше інформації”, – йдеться у повідомленні.

В ООН зазначили, що представники Моніторингової місії з прав людини в Україні вже встановили імена 35 загиблих: 19 жінок, 15 чоловіків і 8-річного хлопчика, а також імена пʼяти жінок і одного чоловіка, які отримали поранення. За даними місцевої влади, серед загиблих – один український військовослужбовець, який був присутній на похоронах свого батька.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини кажуть, що цей удар є одним з найсмертоносніших з 24 лютого 2022 року.

“До російського вторгнення населення села становило близько 300 осіб. Наразі невідомо, скільки мешканців все ще проживало там, але зрозуміло, що так чи інакше постраждали практично всі мешканці цієї маленької громади. Ми знаємо, що принаймні у восьми сімʼях під час обстрілу загинуло більше одного родича. Ми вкотре наголошуємо, що Міжнародне гуманітарне право, зокрема правила ведення бойових дій, має суворо дотримуватися”, – додали в Управлінні Верховного комісара ООН. 

Нагадаємо, що знімальна група португальського телеканалу RTP потрапила під ранковий російський обстріл у Харкові. Автівка журналістів сильно пошкоджена. Команда складається із трьох людей – продюсера, журналіста й оператора португальського телеканалу RTP. Вони не травмувалися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter