Соціологи зафіксували погіршення ставлення до ветеранів у суспільстві

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Опитані соціологами українці більш песимістично оцінюють ставлення до ветеранів та питання щодо їх повернення до цивільного життя після війни.

Про це свідчать дані соціологічного опитування групи “Рейтинг”, презентованого Українським ветеранським фондом Мінветеранів в Military Media Center. 

Фото: Manu Brabo for The Wall Street Journal

Попри те, що 79% респондентів досі вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, частка тих, хто має протилежну думку зросла з 6% до 18%. Якщо в липні минулого року 55% опитаних говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023-го таких 25%.

Зросло й очікування можливих ризиків у житті ветеранів, таких як відсутність роботи (за рік відсоток виріс із 34% до 42%), конфліктів у родинах ветеранів (з 31% до 46%), зловживання алкоголем та наркотиками (з 31% до 43%), самогубства (з 18% до 28%) та порушення законів (з 13% до 23%). Більш гостро ці ризики відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014-го і воюють зараз, кажуть дослідники.

Знизився й рівень абсолютної довіри до ветеранів та військових. Загалом показники нині становлять понад 90%, втім, відсоток довіри абсолютної до ветеранів АТО з липня 2022-го знизився з 60% до 52% у вересні поточного року.

Знизився й відсоток абсолютної довіри до ветеранів, які повернуться зараз, – із 71% до 58%. Щодо довіри до військових, то цей рівень зріс у лютому 2023-го до 75%, але наразі впав до 61%.

“Немає нічого дивного у цих оцінках. Насправді вони не можуть бути добрими, бо країна знаходиться 1,5 року в повномасштабній війні. Понад 1 млн людей залучені у Сили оборони України, цивільне населення переживає економічні негаразди. У нас 5 млн біженців і на сьогодні це трагедія нашої держави”, – коментує дані заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів.

Нагадаємо, що з липня поточного року у чотирьох регіонах України запрацював експериментальний проєкт “Помічник ветерана”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter