СНІД залишається головною причиною смерті жінок віком від 15 до 49 років

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

СНІД залишається головною причиною смерті жінок віком від 15 до 49 років.

Такі дані доповіді “Все в наших силах”, підготовленій Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ / СНІДу.

Експерти ЮНЕЙДС стверджують, що ВІЛ-позитивний статус стає додатковим тригером для вияву насильства щодо жінок. Майже кожна третя дівчинка-підліток з бідних сімей у світі ніколи не ходила до школи, а в Африці на південь від Сахари сім з десяти молодих жінок не мали всебічних знань про ВІЛ, наголосили в доповіді. 

У районах з високим рівнем поширеності ВІЛ-інфекції насильство з боку інтимного партнера підвищує ризик ВІЛ-інфекції для жінки на 50%. Експерти програми наголосили, що минулого року в 105 зі 142 країн підліткам, молодшим за 18 років, була необхідна згода батьків або опікунів для тестування на ВІЛ, а у 86 зі 138 країн підлітки потребували згоди дорослих на доступ до лікування та догляду. Також, згідно з даними ЮНЕЙДС, близько 6 тисяч жінок віком від 15 до 24 років інфікуються ВІЛ щотижня.

Нагадаємо, що вчені досі не винайли лікування від ВІЛ-інфекції.

Лишень за один місяць поточного року в Україні зафіксували 1 268 нових випадків цієї хвороби.

Відомо, що Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Відомо, що приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проєкт “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Унаслідок цього представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ / СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter