За місяць в Україні зафіксували понад тисячу випадків ВІЛ

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

За січень 2020 року в Україні зафіксували 1 268 нових випадків ВІЛ-інфекції.

Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я.

?У січні 2020 р. в Україні офіційно зареєстровано 1 268 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 322 пацієнтів діагностовано СНІД,…

Опубліковано Центр громадського здоров’я України Четвер, 27 лютого 2020 р.

За місяць, за даними центру, в Україні також у 322 пацієнтів діагностували СНІД, а 176 людей померли від нього. Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ в країні залишається статевий шлях передавання інфекції.

“Вчасне діагностування ВІЛ та початок лікування гарантує довге повноцінне життя. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Цю послугу наразі можуть надавати всі заклади охорони здоров’я первинної ланки та близько тисячі вторинної і третинної”, – нагадали на сторінці центру. 

Нагадаємо, що Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Відомо, що приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проєкт “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Унаслідок цього представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ / СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter