Служба безпеки Фінляндії заявила, що українські біженці в країні не досить захищені від шпигунства

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українські біженці та росіяни, які переховуються від путінського режиму у Фінляндії, не досить захищені фінським законодавством від російського шпигунства.

Про це повідомив директор поліції безпеки SUPO Антті Пелттарі.

Фото: Європейська правда

“Я не можу заявити, що ми зможемо повністю захистити їх від іноземного шпигунства. Причиною є прогалина у фінському законодавстві, яка дозволяє шпигунство за біженцями: іноземна держава може шпигувати за своїми громадянами та громадянами третіх осіб у Фінляндії”, – повідомив Пелттарі.

За його словами, SUPO вже 10 років пропонує криміналізувати шпигунську активність проти біженців. Однак це питання досі стоїть на місці, хоча жодна з провідних партій не висловилася проти.

Пелттарі наголосив, що, приміром, Туреччина також активно займається шпигунством щодо опозиціонерів та членів курдських організацій. Китай, зі свого боку, виявляв інтерес до діяльності уйгурських і тибетських активістів.

Нагадаємо, що 15% українських водіїв несвідомо “шпигують” на користь РФ, використовуючи російські застосунки “2-GIS” та “Яндекс Карты и Навигатор”, які контролюються урядом РФ.

Так, кожен сьомий водій в Україні, використовує російські мобільні навігатори під час поїздок. Інформація, яку збирають застосунки, допомагає російським військовим обстрілювати українську інфраструктуру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter