15% українських водіїв несвідомо “шпигують” на користь РФ, використовуючи російські додатки

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Україні досі можна встановити та користуватись через VPN російськими додатками “2-GIS” та “Яндекс Карты и Навигатор”, які контролюються урядом РФ. Так, 15% автомобілістів, а це кожен сьомий водій в Україні, використовує російські мобільні навігатори під час поїздок. Інформація, яку збирають додатки, допомагає російським військовим обстрілювати українську інфраструктуру.

Про це пише “InformNapalm” з посиланням на дослідження Громадської спілки “Асоціація відповідальних перевізників”.

Фото з відкритих джерел

Такі застосунки збирають персональні дані водіїв, у реальному часі передають державі-агресору інформацію про скупчення автотранспорту на дорогах, перешкоди (у тому числі блокпости), про маршрути, вільні від перешкод. Деякі збирають інформацію про плани окремих будівель, поверховість, входи та виходи.

Найбільші ризики у зв’язку з цим несуть міста Харків, Одеса, Дніпро, де частка користувачів відповідних додатків порівняно з іншими аналогами сягає 42% – 58%.

“Коли Google Maps у лютому заблокував в Україні функції, які загрожували громадській безпеці, зазначені російські автонавігатори цього не зробили. Ці застосунки адаптували версії до вимог законодавства України, зокрема зробили мову застосунку українською. А їхні розробники докладають зусиль і витрачають гроші, аби залишатися на ринку України хай навіть у збиток собі”, – йдеться у дослідженні.

У серпні “Асоціація відповідальних перевізників” звернулась до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та інших державних установ та надала вичерпну інформацію щодо загроз національній безпеці, пов’язаних з діяльністю на території України юридичних осіб, підконтрольних російському уряду. 

У відповідь Мінцифри проінформувало, що вже звернулось до корпорацій “Google” та “Apple” з метою сприяння вирішенню ситуації щодо припинення використання водіями таксі та особистих авто мобільних застосунків для навігації “2-GIS” та “Яндекс Карты и Навигатор” по всій території України.

Нагадаємо, що в липні до App Store вже зверталися розробники застосунку “РКИН”, який відстежує втрати росіян у війні проти України. Тоді магазин компанії Apple вимагав прибрати з додатка дані щодо загиблих російської армії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter