У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону пропаганди “руського міра”: експерт назвав його декларативним

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Нардепи від “Слуги народу” Олег Дунда й Олександр Аліксійчук ініціювали законопроєкт №5258 “Про внесення змін до деяких законів щодо засудження ідеології “руського міра”.

Відповідну інформацію оприлюднено на сайті Верховної Ради України.

Станом на 19 березня законопроєкт передано на ознайомлення парламентському Комітету з правової політики.

У пояснювальній записці йдеться, що документ пропонує заборонити пропаганду ідеології “руського міра”, яка є ідеологічним супроводженням політики Росії зі “збирання земель”, підкорення народів, намагання відродити СРСР, утвердження імперських амбіцій, декларування себе світовою наддержавою.

На думку авторів законопроєкту, багато років концепція “руського міра”, про яку методично заявляв президент РФ Володимир Путін, здійснювала ідеологічне забезпечення імперських дій Росії.

Автори документа пропонують, зокрема, до формулювання “засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” додати після коми слова “ідеології “руського міра”.

Коментуючи вказаний проєкт закону, експерт Центру прав людини ZMINA, правозахисник Володимир Яворський назвав його декларативним і таким, що не може бути реалізований через нечіткість формулювань.

Як на мене, він є навіть шкідливим, оскільки розмиває чинну законодавчу базу. Наприклад, у законі про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів встановлено відповідальність за комуністичну ідеологію та нацистську, й додавання туди “ідеології руського міра” девальвує стосунок до цих злочинів. Адже навіть за наявної війни режим у РФ ніяк не можна порівняти з комуністичним чи нацистським, за яких було вбито мільйони людей”, – пояснив він свою позицію.

Нагадаємо, що закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки був ухвалений Верховною Радою 9 квітня 2015 року.

Після аналізу тексту документа Яворський запропонував його доопрацювати, оскільки, на його думку, він не містить вичерпного переліку символів та може призвести до припинення будь-яких історичних досліджень.

Негативний висновок щодо закону надавала й Венеційська комісія, однак Конституційний Суд визнав декомунізацію законною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter