Словаччина засудила злочини Росії, скоєні проти українських жінок і дітей

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Словацької Республіки засудив злочини, скоєні росіянами проти українських жінок і дітей. Зокрема, Національна рада закликала генерального прокурора Словаччини Мароша Жилінку оцінити, чи є насильницьке вивезення дітей з України до Росії злочином геноциду. Після цього він має розглянути питання про порушення кримінального провадження.

Про це повідомляє видання “Teraz” із посиланням на відповідну заяву парламенту.

Фото: AP Photo

“Національна рада Словаччини висловлює надзвичайне обурення звірствами, зокрема незаконною депортацією жінок і дітей, яких проти їхньої волі вивозять на територію РФ, де їм загрожує розміщення в табори для затриманих, зміна ідентичності та інші дії, які можуть кваліфікуватися як воєнні злочини і злочини проти людяності”, – йдеться в заяві.

Так, депутати закликають уряд надати національну допомогу українцям у їхній боротьбі з безкарністю за злочини РФ. Водночас вони вимагають, щоб уряд у співпраці з іншими урядами ЄС вжив усіх необхідних заходів у міжнародних інституціях для підтримки судового переслідування російських посадовців і всіх відповідальних за скоєння найтяжчих злочинів.

Крім того, парламент також закликав міжнародні організації, особливо Організацію Об’єднаних Націй та Міжнародний комітет Червоного Хреста, активізувати зусилля задля повернення депортованих осіб до України.

Насамкінець у своїй заяві Національна рада закликала Росію “негайно припинити вбивства, зґвалтування і тортури цивільного населення в Україні”.

Нагадаємо, що на сьогодні 4390 дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають або на тимчасово окупованих територіях України, або в Росії. Йдеться саме про вихованців спеціальних дитячих закладів.

Загалом, за офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter