Слідство вказує на кількох замовників нападу на Гандзюк, але докази досі шукають

Дата: 04 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Замовників нападу на активістку і керуючу справами Херсонського міськвиконкому було декілька, але наразі достатньої кількості доказів у слідства проти них немає.

Про це заявив на брифінгу у неділю начальник слідчого управління Служби безпеки України Богдан Тиводар, передає кореспондентка видання ZMINA.

«Ми вважаємо, замовник був не один і були ще особи, які знали про злочин, що готується. Можливо, надавали якісь кошти, можливо, були пособниками, можливо, підбурювачами. Ми в цьому напрямку активно працюємо, щоб зібрати достатньо доказів і пред’явити названим або іншим особам відповідні підозри», – відповів Тиводар на запитання про причетність до замовлення нападу ексголови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва та його ексзаступника Євгена Рищука.

Водночас, він не повідомив, коли відновлять слідство по голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, який наразі єдиний, кому висунули підозру саме в замовленні злочину.

Як уточнив Тиводар, слідство було призупинене 16 липня «у зв’язку з виконанням міжнародного доручення, яке скерувала Генпрокуратура в одну з країн.

Очевидно, воно пов’язане з розшуком ще одного підозрюваного у цій справі Олексія Левіна, який покинув Україну через два тижні після нападу.

«Левін це ключова фігура, яка пов’язує виконавців і замовників, Мангера та інших. Він знав більше за всіх, він організовував злочин, підбирав Торбіна (групу виконавців на чолі з Торбіним – Ред) , він фінансував, він надавав іншу інформацію, зокрема щодо місця проживання Гандзюк. Його пошуком ми активно займаємося», – зауважив Тиводар.

Наразі, як уточнили на брифінгу, триває розшук спільно з Інтерполом і є лише дані однієї з європейських країн про те, що Левін до них в’їхав, але де він зараз, тамтешні правоохоронці не знають.

Загалом, за словами Тиводара, СБУ розслідує п’ять кримінальних проваджень. Одне з них стосується Гордєєва та Рищука щодо ймовірної їхньої причетності до нападу або в ролі замовників, або – як підбурювачів чи  пособників.

«Але цей список (потенційних замовників, пособників, підбурювачів – Ред) не є вичерпним, і в цьому напрямку йде кропітка робота слідчими оперативних підрозділів, щоб здобути достатньо доказів», – додав Тиводар.

Ще три кримінальних провадження стосуються обставин, які передували нападу. Зокрема, це злочини, в яких Гандзюк публічно обвинувачувала керівництво області і які могли стати мотивом замаху, серед них і підпали лісу, і розкрадання бюджетних коштів та інші.

П’яте провадження стосується недбалості співробітників Нацполіції, які перші два місяці розслідували напад, затримавши непричетну людину і, ймовірно, також допомагали втекти Левіну.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив мінімальні терміни  –  від 3 до 6 років утримання під вартою.

Підозру як організатору злочину вручено лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, який перебуває на волі з електронним браслетом.

Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями – раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном. Восьмим і наразі останнім підозрюваним у цій справі є експомічник народного депутата Ігор Павловський. У квітні йому змінили підозру зі співучасті в злочині на його замовчування.

Активісти вже пів року вимагають оголосити підозри також колишньому голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву та його ексзаступнику Євгенові Рищуку, вважаючи, що вони теж причетні до замовлення нападу.

27 вересня під Офісом президента відбулась акція “Ніч на Банковій” з вимогою довести до кінця розслідування щодо нападів на громадських активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter