Слідком Росії висунув звинувачення прокурору МКС Каріму Хану, який видав ордер на арешт Путіна

Дата: 21 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Слідком Росії висунув звинувачення та оголосив у розшук представників Міжнародного кримінального суду (МКС) — прокурора Каріма Хана та суддю Сальваторе Розаріо, які видали ордер на арешт російського президента Володимира Путіна та омбудсмана з прав дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей.

Про це повідомили у телеграм-каналі слідкому.

Прокурор МКС Карім Хан; президент Росії Володимир Путін

На переконання російської влади, кримінальне переслідування щодо Путіна та Львової-Бєлової є свідомо незаконним через нібито відсутність підстав для їхнього притягнення до кримінальної відповідальності.

“Відповідно до Конвенції про запобігання та покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом, від 14.12.1973, глави держав користуються абсолютним імунітетом від юрисдикції іноземних держав”, — зазначили в дописі.

В слідкомі заявили, що зібрали достатньо доказів, щоб винести ухвалу про заочне висунення звинувачення Хану та Розаріо. 

Дії прокурора слідство кваліфікувало за ознаками злочинів, передбачених кримінальним кодексом РФ, а саме — притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з незаконним звинуваченням особи у скоєнні особливо тяжкого злочину, а також приготування до нападу на представника іноземної держави, що користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин.

Дії судді росіяни кваліфікували за ознаками злочинів, передбачених кримінальним кодексом РФ, а саме — заздалегідь незаконне взяття під варту, а також приготування до нападу на представника іноземної держави, що користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин.

Прокурора та суддю МКС на підставі ухвали слідчого оголосили в розшук.

Асамблея країн–учасниць Римського статуту, який є основою для роботи Міжнародного кримінального суду, висловила глибоку стурбованість ситуацією. У своєму пресрелізі організація назвала висунення звинувачень і оголошення в розшук представників суду “залякуванням і неприйнятною спробою підірвати мандат Міжнародного кримінального суду щодо найтяжчих міжнародних злочинів”, і закликала всі держави поважати незалежність судів і обʼєднатися проти безкарності.

Нагадаємо, що 20 березня 2023 року в Росії слідчий комітет порушив справу щодо прокурора та суддів Міжнародного кримінального суду, які оголосили про згоду заарештувати Володимира Путіна та тамтешню уповноважену з прав дити Марію Львову-Бєлову за підозрою в скоєнні воєнних злочинів.

Детальніше про роботу МКС можна прочитати в матеріалі ZMINA

Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter