Слідчі відправили до суду справу проти окупаційного “судді” з Криму, який переслідував кримськотатарських активістів

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

В Україні заочно судитимуть колишнього суддю з Криму за статтею про держзраду.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

У порядку спеціального досудового розслідування відомство скерувало до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного “судді” за фактом вчинення державної зради за ч. 1 ст. 111 КК України.

Слідчі встановили, що з початку тимчасової окупації Криму 2014 року суддя Красногвардійського районного суду Автономної Республіки Крим зрадив присягу на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створеного “Красногвардійського районного суду Республіки Крим”.​

“Обвинувачений надавав допомогу представникам держави-окупанта в переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ. У тому числі “суддя” виніс постанови про визнання чотирьох кримськотатарських активістів винними у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме “організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок” (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ) та призначив штраф у розмірі 15 тисяч рублів”, – йдеться в повідомленні прокуратури.

Крім того, слідчі встановили, що з 2014 до 2016 року підозрюваний ухвалив незаконні рішення щодо 685 судових (адміністративних, кримінальних) справ, “сприяючи державі-окупанту та її окупаційній адміністрації в проведенні підривної діяльності проти України”.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Ім’я судді в прокуратурі не назвали, його коментарі відсутні.

Раніше Прокуратура АРК порушила кримінальні провадження щодо, зокрема, таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена Борисенка, Максима Сича, Надії Школьної, Ольги Морозко, Марини Нікіщенко, Ігоря Бражника, Ігоря Яніна, Андрія Кулішова, Ганни Тімофєєвої, Віктора Можелянського, Михайла Соболюка, Надії Двірник, Ганни Редько, Ірини Кагітіної, Едуарда Белоусова, Дениса Діденка, Ольги Гуріної та Олексія Тихопоя.      

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter