СІЗО Ростова-на-Дону не надає медичної допомоги політв’язню Бектемірову, у якого висока температура

Дата: 19 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Політв’язень кримської справи “Хізб ут-Тахрір” Вадим Бектеміров понад тиждень перебуває в СІЗО №1 російського Ростова-на-Дону з підвищеною температурою і не отримує належного медичного лікування.

Про це повідомляє об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатку Сафіє Шабанову.

Вадим Бектеміров

За її словами, на засіданні з розгляду апеляційної скарги захисників у другій сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” у військовому суді Власихи в Росії з’ясувалося, що один з фігурантів, Рустем Сейтхалілов, захворів у СІЗО, як і його сусіди по камері. Разом з ним там утримується Вадим Бектеміров.

Сейтхалілов розповів захисниці, що в Бектемірова дуже висока температура вже кілька днів, але лікарі медсанчастини не можуть запропонувати нічого, крім парацетамолу.

“Юристи неодноразово звертали увагу в різних справах “Хізб ут-Тахрір”, що в нинішніх умовах спалаху пандемії COVID-19 знаходження в СІЗО загрожує життю підзахисних, проте суди продовжують виносити рішення про продовження варти”, – повідомили активісти.

Як відомо, Вадим Бектеміров – магістр за спеціалізацією “Ісламські вчення” факультету арабської літератури й гуманітарних наук. Він закінчив університет “Аль-Джінан” у Тріполі, Ліван. До арешту чоловік проводив дуа і Дуа – ісламська молитва, заклик до Аллаха, є одним з різновидів поклоніння. Дуа читають у різних життєвих ситуаціях. Зазвичай мусульмани молять Аллаха про допомогу, розпочинаючи якусь справу. на підтримку сімей політв’язнів, організовував передачі арештованим кримським татарам – мусульманам, відвідував судові засідання.

Російські силовики затримали чоловіка 7 липня, після чергових масових обшуків у Криму, звинувативши в організації діяльності забороненої в РФ та Криму, але легальної в Україні “Хізб ут-Тахрір”.

Дії російських силовиків засудили в Представництві президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) і за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їхні історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter