Система правосуддя перестала бути доступною – адвокат

Дата: 16 Березня 2016
A+ A- Підписатися

У минулому році українські суди розглянули близько трьох мільйонів справ, що на 2 млн менше, ніж було розглянуто в 2014 році.

Таку статистику наводить Рада суддів Украни, передає “Українська служба інформації”.

На думку одеського адвоката, керівника Центру захисту одеситів Єгора Прокопчука, зменшення кількості судових позовів в країні пов’язане з тим, що система правосуддя перестала бути доступною для більшості українців.

“Зараз мінімальний судовий збір – 551 грн, і це тільки те, що необхідно заплатити за подачу позову. Крім цього, доведеться оплатити послуги юриста, який цей позов напише і представлятиме інтереси позивача в суді. Найпростіша справа обходиться пересічному українцю в 2-3 тис. гривень. У нас третина країни – пенсіонери (1-2 тис грн/міс), а середня зарплата – 4 тис. грн (держстат). Як всі ці люди можуть отримати доступ до системи правосуддя? У таких умовах, більшість українців – плебеї, які не мають можливості захищати свої права”, – написав Прокопчук на своїй сторінці в facebook.

Глава Союзу юристів Одеської області Олександр Рябець згоден з тим, що судитися в Україні стало значно дорожче.

“Судовий збір став в рази дорожче, збільшилися мінімальні ставки. Крім того, сильно зросла в ціні процедура оскарження судових рішень“, – зазначив адвокат.

Як повідомлялося раніше, Україна стала однією з лідерів за кількістю позовів до Європейського суду з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter