Сімферопольське СІЗО в неналежних умовах утримує політв’язня Раїфа Февзієва – дружина

Дата: 18 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Дружина кримського політв’язня та імама Раїфа Февзієва Ліана Февзієва повідомила, що її чоловіка утримують у “несприятливих умовах” СІЗО Сімферополя.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Імам Раїф Февзієв

Дружина заарештованого розповіла, що в СІЗО його турбували захворювання шлунка, серця, печінки, підшлункової. 41-річний бранець Кремля також перехворів на невідомий вірус із підвищеною температурою.

За її словами, чоловіка утримують у сирій камері на 20 людей зі ще 22 співкамерниками. У приміщенні “холодно, антисанітарія, висока вологість, таргани, миші та вузькі вікна”. Через підвищену вологість багато арештантів хворіють.

Відомо, що окупаційні силовики завершили досудове слідство в справі Раїфа Февзієва. Матеріали справи передали до “прокуратури”. Через кілька тижнів його незаконно етапують до російського Ростова-на-Дону.

Минулого тижня незаконне “Управління ФСБ Республіки Крим” порушило нову кримінальну справу щодо “приготування до насильницького захоплення влади” стосовно затриманих у серпні 2021 року п’ятьох кримських татар, мусульман, серед яких – Раїф Февзієв.

Нагадаємо, у серпні 2021 року “ФСБ” провела масові обшуки в будинках мусульман, кримських татар: у селі Строганівка Сімферопольського району в будинку місцевого імама Раїфа Февзієва, в селі Тернівка Балаклавського району в Джаббара Бекірова, в селі Холмівка Бахчисарайського району в Завура Абдуллаєва, в селі Поворотне Нахімовського району в Рустема Мурасова та Рустема Таїрова.

Раїфу Февзієву та Джаббару Бекірову Росія інкримінує порушення ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”), решті політв’язнів – ч. 2. ст. 205.5 КК Росії (“участь у діяльності терористичної організації”). Після проведення обшуків усіх затримали. 17 і 18 серпня незаконні “судді” обрали всім затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомляла про відкриття кримінальних проваджень за фактом  обшуків та затримань громадян України 17 серпня.

Президент України Володимир Зеленський назвав “кричущим порушенням прав людини” ці обшуки та затримання кримських татар російськими силовиками, а в МЗС України висловили РФ протест.

Уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова закликала світ відреагувати на переслідування Росією кримських татар.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі організаторів міжнародних злочинів у Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter