Швейцарський парламент ухвалив закон про притягнення до відповідальності за злочин агресії

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Парламент Швейцарії ухвалив закон, який закріпить у законодавстві країни відповідальність за злочин агресії й дозволить карати за неї на території країни. Законопроєкт підтримали 127 депутатів, 53 висловилися проти.
 
Про це повідомляє Reuters.
 
Фото: REUTERS/Arnd Wiegmann

Опоненти ініціативи стверджували, що в разі ухвалення законопроєкту швейцарська влада буде змушена судити, чи мав місце акт агресії між двома державами.

За кілька годин до голосування слідчий орган ООН заявив, що має “розумні підстави” для висновку, що вторгнення РФ в Україну та її напади на ЗСУ кваліфікуються як акти агресії.

“Включення до законодавства Швейцарії злочину агресії дозволило б їй посилити боротьбу з безкарністю за найтяжчі злочини відповідно до міжнародного права”, – йдеться у заяві парламенту.

Злочин агресії при цьому визначено як “вторгнення чи спробу встановити політичний і військовий контроль над іншою суверенною державою”.

У 2015 році Швейцарія ратифікувала поправки до Римського статуту Міжнародного кримінального суду щодо злочину агресії. До актів агресії належать вторгнення, військова окупація або анексія силою, а також блокада портів або узбережжя в порушення Статуту ООН.

Ухвалений законопроєкт наближає швейцарське законодавство до відповідності цим поправкам.

Нагадаємо, влітку цього року в Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії Росії. Відповідну угоду підписали генеральні прокурори країн, які входять до Спільної слідчої групи (JIT).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter