У Швейцарії проходить референдум щодо дозволу одностатевих шлюбів

Дата: 26 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Громадяни Швейцарії, однієї з останніх західноєвропейських країн, яка забороняє одностатеві шлюби, вирішують на референдумі, чи дозволяти одностатевим парам одружуватися і всиновлювати дітей. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Associated Press“.

Фото: AP

Оформлювати цивільні партнерства одностатевих пар у Швейцарії дозволили ще з 2007 року, але цей механізм дає парам менше можливостей, ніж шлюб. Парламент Швейцарії та виконавча гілка, Федеральна рада, підтримали акт “Шлюб для всіх”. Результати соціологічного опитування свідчать, що такий крок підтримує і більшість жителів країни. 

У Швейцарії закони та інші актів, прийняті парламентом, в основному набувають чинності без винесення їх обговорення на референдум. Референдум можливий тоді, коли громадяни, які виступають проти певних рішень, збирають 50 000 підписів впродовж 100 днів з моменту офіційного опублікування акту. Таку кількість підписів зібрали.

Прихильники ініціативи кажуть, що дозвіл на одностатеві шлюби зрівняє одностатеві пари у правах з гетеросексуальними парами, зокрема, вони змогли б разом усиновлювати дітей і простіше отримувати громадянство, отримувати доступ до донорства сперми. Опоненти ж вважають, що заміна механізму цивільного партнерства шлюбом підриває ідею про те, що сім’я є союзом чоловіка і жінки.

Обидві сторони напередодні референдуму звинувачували одне одного у зриванні плакатів, на адреси і телефонні лінії ЛГБТ-організацій приходили образливі повідомлення тощо.

Навіть якщо ініціатива здобуде підтримку, одностатеві пари не скоро зможуть почати оформлювати шлюби, оскільки для цього потрібна буде ще низка законодавчих та адміністративних процедур.

Нагадаємо, у березні поточного року окружний суд Японії постановив, що невизнання одностатевих шлюбів у країні є неконституційним.

Конституція Японії, ухвалена після закінчення Другої світової війни, визначає шлюб як “взаємну згоду обох статей”. Рішення суд ухвалив, розглядаючи одну зі справ від гомосексуальної пари, яка не могла офіційно оформити стосунки в країні. Один з позивачів вимагав моральної компенсації в розмірі мільйона єн, або 9 тисяч доларів.

Судді відхилили позов про компенсацію, але визнали заборону вступати в шлюб неконституційною. Адвокати позивачів заявили, що формулювання щодо шлюбу в конституції насправді стосується запобігання примусовим шлюбам, а не заборони одностатевих шлюбів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter