Швейцарія відмовилась шукати спільно із G7 російські активи

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Швейцарія відхилила прохання послів країн “Групи семи” приєднатися до робочої групи з пошуку підсанкційних російських активів REPO.

Про це йдеться у відповіді Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії (SECO) на лист послів G7, із якою ознайомилась “Європейська правда”.

Як наголошує SECO, “як нейтральна суверенна держава Швейцарія виступає за справедливість і проти несправедливості”, зокрема шляхом приєднання до санкцій Європейського Союзу проти Росії.

“Швейцарія, як ніколи, сповнена рішучості підтримувати плідну і конструктивну співпрацю з країнами-партнерами, керуючись спільними цінностями й цілями. Швейцарська влада тісно співпрацює з країнами-партнерами в рамках взаємної правової та адміністративної допомоги”, – підкреслюється у відповіді.

Як приклад наводять “фізичні зустрічі на різних рівнях, регулярне електронне листування поштою з національними санкційними органами та Європейською комісією, а також телефонні дзвінки з широким колом державних органів у зв’язку з конкретними справами”

У контексті пропозиції G7 про приєднання до REPO швейцарська влада зазначила, що окрім власне країн “Групи семи”, в ініціативі беруть участь лише ЄС та Австралія.

“На сьогодні жодна інша країна не приєдналася до групи REPO. Співпраця на технічному рівні відбувається безперешкодно, і тому Швейцарія наразі не бачить необхідності офіційно приєднуватися до робочої групи REPO”, – зазначається в листі Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії.

Водночас там допустили можливе приєднання до робочої групи, “якщо в майбутньому членство виявиться в інтересах Швейцарії”.

Напередодні повідомлялося, що на початку квітня Швейцарію розкритикували у G7 за “лазівки”, які, як твердять посли “Групи семи”, дозволяють російським активам уникати санкцій у цій країні та становлять “репутаційний ризик” для країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter