Швейцарія розслідує можливий обхід санкцій проти Росії одним з місцевих нафтотрейдерів

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Швейцарія розслідує можливий обхід антиросійських санкцій женевським нафтотрейдером Paramount Energy & Commodities DMCC, який той може здійснювати за допомогою своєї закордонної дочірньої компанії.

Про це повідомило видання Financial Times, пише “Бабель“.

Джерело: Цензор.Нет

У статті нагадали про те, що Швейцарія доєдналася до обмеження ціни на російську нафту – 60 доларів за барель. Це мало б дозволити російській нафті продовжувати надходити на ринки за межами Європи та США, але так, щоб обмежити доходи РФ. Після цього нафтотрейдери почали масово переміщувати бізнес із Європи до країн, які не дотримуються західних санкцій. Наприклад, до Дубая.

Водночас закони Швейцарії здебільшого звільняють закордонні дочірні представництва місцевих компаній від оподаткування, якщо ті є “юридично незалежними”.

Такою схемою скористалася Paramount Energy & Commodities SA зі штаб-квартирою в Женеві, пишуть журналісти FT. Засновник компанії – трейдер Нільс Троост. Минулого року вона передала діяльність із торгівлі російською нафтою компанії з майже ідентичною назвою в Обʼєднаних Арабських Еміратах – Paramount Energy & Commodities DMCC. Остання базується в Дубаї та експортує сиру нафту з РФ під назвою ESPO-blend. За даними видання, ціна сировини регулярно перевищувала ліміт у 60 доларів за барель.

Після публікації про це у FT держсекретаріат Швейцарії з економічних питань запитав у Paramount SA про її відносини з Paramount DMCC в ОАЕ та торгівлю й ціни на російську нафту.

Там повідомили, що припинили всі транзакції з російською нафтою “задовго до того, як було встановлено будь-яке обмеження ціни”. І уточнили, що Paramount DMCC є дочірньою компанією Paramount SA, проте вони є “окремими юридичними особами” й “не мають спільних директорів”.

Попри ці заяви Держсекретаріат Швейцарії зазначив, що окремі юридичні структури та директори компаній не гарантують того, що суди розглядатимуть дочірню компанію як незалежну, тобто таку, на яку не діють закони країни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Комісія з правових питань верхньої палати парламенту Швейцарії відхилила пропозиції створити робочу групу, відповідальну за забезпечення виконання санкцій, накладених на Росію та Білорусь.

Також президент Володимир Зеленський заявляв, що навіть серед дружніх до України держав є такі, що допомагають Росії обходити санкції за її геноцидальну війну проти українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter