Шведська журналістка під час ефіру розважальної програми нібито жартома назвала українських біженок повіями

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Швеції журналістка Елаф Алі під час ефіру розважальної програми IFS (“Іммігранти для шведів”), відповідаючи на запитання ведучого про те, яка група іммігрантів отримала найбільше дозволів на проживання у Швеції у 2022 році, зазначила, що це були українки. Вона наголосила, що українські жінки “блондинки й блакитноокі”, тому місцеві нібито не помічають їхньої присутності ніде, окрім як у борделях.

Про це пише Divoche.media.

Посольство України у Швеції відреагувало на її коментар та закликало публічно перепросити.

“Вважаємо такі висловлення глибоко образливими та абсолютно неприйнятними, враховуючи обставини повномасштабної російської військової агресії проти України, яка змусила українських жінок рятувати своє життя та життя своїх дітей за кордоном. Закликаємо журналістку Елаф Алі до публічного вибачення, а керівництво каналу SVT – вжити необхідних заходів для унеможливлення подібних ситуацій у майбутньому”, – зазначили в установі.

Невдовзі Елаф Алі поскаржилася в соцмережі X, що “українці надзвичайно злі” й “бомбардують” її в соцмережах.

“Божевільною є думка, що група українців має імунітет щодо жартів над ними”, – зазначила журналістка.

Обурених її словами людей вона назвала “нечесними та лицемірними людьми, які вдають, що піклуються про жінок”.

На сайті шведського телеканалу SVT також відповіли на заклик посольства України вжити заходів.

“Звичайно, ми цього не робитимемо. Сказане в програмі – у межах свободи слова. Це програма, яка обігрує стереотипи щодо національностей, які ми, можливо, не звикли чути у Швеції, і перетворює їх на гумор”, – заявила програмна менеджерка мовника Крістіна Гілл.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням Thomson Reuters, опублікованим торік, значно зріс інтерес до порнографії, де нібито зображуються українські біженки. Вони дедалі частіше стають обʼєктами сексуальної експлуатації в інтернеті, а також жертвами торгівців людьми.

Проаналізувавши трафік глобальних пошукових систем після початку повномасштабної війни Росії проти України, дослідники виявили підвищений інтерес до порнографії за участю українок. Вони вважають, що це може спонукати торговців людьми діяти активніше та залишатися непокараними.

Аналіз тенденцій інтернет-пошуку показав, що кількість переглядів порнографічних відео, на яких зображені українські біженці, різко зросла за останні шість місяців. Так, перелік із 13 відеороликів, у яких нібито фігурують українські біженці, за січень минулого року переглянули 275 тисяч разів.

Читайте також: Робота за кордоном та ризики для біженок. Коли важливо не бути чемною

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter