Шведський уряд уперше очолила жінка

Дата: 24 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Парламент Швеції затвердив Магдалену Андерссон прем’єр-міністеркою країни. Швеція – єдина скандинавська країна, в якій раніше жінка не обіймала цю посаду.

Про це повідомляє шведський суспільний мовник SVT.

54-річна Магдалена Андрессон, яка раніше також була чемпіонкою з плавання серед юніорів, приєдналася до уряду країни ще в 1996 році. Вона була політичною радницею в офісі прем’єр-міністра Йорана Перссона, до 2004 року очолювала посаду директорки з планування в цьому ж офісі, а згодом працювала в Міністерстві фінансів Швеції. 

У листопаді поточного року її призначили першою секретаркою Шведської соціал-демократичної робітничої партії, що зробило її другою жінкою, яка очолює партію. 

Із 349 депутатів шведського парламенту 174 проголосували проти призначення Андерссон, 117 депутатів підтримали кандидатуру, а ще 57 утрималися. Як зазначає BBC, на посаду Андерссон обрали, адже за шведським законодавством їй потрібно було, щоб проти неї не проголосувала більшість депутатів.

Від самого початку, як прогнозують журналісти, нова прем’єрка зіткнеться з непростою ситуацією, адже опозиційні праві партії кажуть, що вони не підтримають урядовий проєкт бюджету. Вже цього тижня нова прем’єрка представить свій уряд.

Відомо, що на практиці жінкам набагато важче повною мірою користатися рівними правами з чоловіками серед іншого в політичному процесі. Впливають на це, зокрема, гендерні стереотипи, що є поширеними в суспільстві. До прикладу, в Україні понад половину громадян погоджується з тим, що нібито є “жіночі” та “чоловічі” професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter