Штучний інтелект допоміг упізнати російського солдата, який ховався в лікарні Кривого Рогу

Дата: 27 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Завдяки функції розпізнавання облич у Кривому Розі вдалося викрити російського військового, який переховувався в лікарні.

Про це в інтерв’ю “Українській правді” розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фото: телеграм-канал Дніпро Обласний

Історія з викриттям росіянина стала відома ще у квітні, коли її розповіли місцеві телеграм-канали Дніпропетровщини. 

Російський солдат отримав поранення, і його кинули побратими. Чоловік вдавав амнезію, його історія привернула увагу громадськості, а тому люди почали публікувати в соцмережах фото пораненого з проханням про допомогу. 

“Мені в Instagram написала людина, волонтер із Кривого Рогу. Пише: “От фото, у нас у військовому госпіталі в бійця провал у пам’яті, він у якихось бойових діях брав участь і нічого не пам’ятає. Можете допомогти знайти, хто він?” Ми перевірили через штучний інтелект, і виявилося, що це військовий з Магнітогорська”, – розповідає Федоров. 

Штучний інтелект активно застосовують для розпізнавання російських військових, які вчиняли звірства на Київщині, адже чимало з них потрапили на записи камер спостереження, а деякі навіть лишали фотографії в пограбованих квартирах.

На сьогодні технології дають змогу знайти кожного, хто хоча б один раз потрапив в об’єктив. А враховуючи те, як вони (російські військові. – Ред.) люблять викладати фото в інтернеті та кількість камер у містах і домівках, то це питання дуже швидко вирішимо”, – казав раніше Федоров. 

Український військовослужбовець сидить перед монітором комп’ютера. Фото: Reuters

Застосовують ШІ й для розпізнавання тіл російських військових. До прикладу, за допомогою технології, яку створили українські айтівці, вдалось ідентифікувати понад пів тисячі тіл. Також штучний інтелект, що розпізнає супутникові знімки, навчили знаходити свіжі могили.

“Так знайшли нещодавно в Севастополі 455 могил на військовому кладовищі. Нехай Росія готується, тому що ми по всіх їхніх кладовищах дамо результат скоро”, – говорить міністр. 

Нагадаємо, що за два тижні українська IT-армія заблокувала понад сім сотень ресурсів окупантів, зокрема сторінки МЗС РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter