Школярки в Афганістані закінчують навчання у шостому класі: таліби заборонили жінкам вчитися довше

Дата: 30 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Шестикласниці в Афганістані закінчують свій останній рік навчання, оскільки після захоплення влади в країні таліби заборонили дівчаткам навчатися далі.

Про це повідомляє AP News.

Джерело: AFP

Видання нагадує, що у вересні 2021 року, таліби оголосили, що дівчаткам заборонено вчитися після шостого класу. У грудні 2022 року вони поширили цю заборону на університети.

Таліби ігнорують глобальний осуд і попередження про те, що ці обмеження зроблять практично неможливим для них домогтися визнання як законних правителів країни.

Зазначається, що минулого тижня спеціальний посланник ООН Роза Отунбаєва висловила стурбованість тим, що покоління афганських дівчаток відстає в розвитку з кожним днем.

Чиновник міністерства освіти заявив, що афганським дівчаткам різного віку дозволено вчитися в релігійних школах – медресе, які традиційно вони призначені тільки для хлопчиків. Але Отунбаєва сказала, що незрозуміло, чи існує стандартизована навчальна програма, що дозволяє вивчати сучасні предмети.

AP News розповідає про 13- річну Бахару Рустам, яка пішла на останній урок у школі Бібі Разія в Кабулі 11 грудня, знаючи, що це кінець її освіти. Під владою талібів вона навряд чи знову увійде до класу. У школі не було церемонії вручення дипломів дівчаткам.

Бахара студіює підручники вдома.

Закінчення шостого класу означає, що ми переходимо до сьомого… Але всі наші однокласниці плакали, і ми були дуже розчаровані”, – каже дівчина.

Видання також пише про 13-річну дівчинку, на ім’я Сетайеш Сахібзада, що мешкає в іншій частині Кабула. Вона також не знає, що на неї чекає в майбутньому. Їй сумно, що вона більше не може ходити до школи, щоб здійснити свої мрії.

Я хотіла стати вчителькою. Але тепер я не можу вчитися, не можу ходити до школи“, – каже школярка.

Аналітик Мухаммад Салім Пайгір попередив, що усунення жінок і дівчаток від освіти матиме катастрофічні наслідки для Афганістану.

“Ми розуміємо, що неписьменні люди ніколи не зможуть стати вільними і процвітаючими”, – сказав він.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Раніше ZMINA повідомляла, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter