Шкільне харчування поєднають з новітніми технологіями: що відомо про нову стратегію реформування

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

“Ухвалення цього документа є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, реформа містить чотири стратегічні цілі:

  • достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів або послуг з організації харчування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;
  • свідомий вибір українцями здорового харчування.

“Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих”, – зазначили у відомстві.

Серед показників досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;
  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;
  • збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

“Але найголовніше – реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні”, – додали в Міносвіти.

Перша леді Олена Зеленська, за ініціативи якої у 2020 році стартувала реформа шкільного харчування, наголосила, що під час війни освіта та харчування мають бути ще якіснішими, бо саме з цього твориться стійкість. 

“Ані повітряні тривоги, ані блекаути не завадили нашим проєктам: будівництву першої фабрики-кухні в Бучі, яка нагодує тисячі й працевлаштує сотні людей, запуску кулінарних хабів по всій країні, у яких досвідчені кулінари передають знання про нове корисне меню колегам, що готуватимуть його вже у своїх школах та садках”, – підсумувала Зеленська.

Нагадаємо, що в серпні на Київщині, яка стала одним з перших регіонів України, де почали реформу шкільного харчування, нині вже понад 700 кухарів пройшли спеціальне навчання для роботи в закладах освіти. 

У Київській області створили три кулінарні хаби та підготували 32 тренерів, яких у міністерстві називають “агентами змін”. 

Навчальні центри для шкільних кухарів цього року також відкриють у Полтавській, Тернопільській та Сумській областях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter