На Полтавщині, Тернопільщині та Сумщині відкриють хаби для навчання шкільних кухарів

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Цього року в Полтавській, Тернопільській та Сумській областях на базі закладів професійної освіти відкриють перші “Кулінарні хаби”, де навчатимуть експертів з підвищення кваліфікації кухарів шкільних їдалень. 

Про це повідомили в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Justin Thomas

У хабах працюватимуть декілька десятків підготовлених тренерів, а паралельно ще й створюватимуть комплекс навчальних і методичних матеріалів для працівників харчоблоків. 

У планах урядовців масштабувати хаби на всю країну та навчити понад пів тисячі тренерів, щоб “у закладах освіти працювали мотивовані та професійні медики, дієтологи, працівники харчоблоків”. 

Партнерами проєкту є Національна асоціація громадського харчування, команда CultFood на чолі з Євгеном Клопотенком, МОН та посольство Швейцарії.

Нині в Україні загалом у більш ніж 8 тисячах шкіл є харчоблоки, водночас там стикаються з чималою кількістю проблем. Серед найбільших з них учасники дослідження щодо впливу російської повномасштабної збройної агресії на систему шкільного харчування назвали: 

  • застарілість або недостатню кількість обладнання, посуду й меблів;
  • повітряні тривоги та вимкнення електроенергії;
  • брак приміщень і гостру потребу в ремонтних роботах;
  • недостатнє фінансування, зокрема для виконання норм харчування; 
  • неможливість організувати харчування в умовах воєнного стану.

З майже 8 тисяч шкіл, які взяли участь в опитуванні, у 301 закладі внаслідок воєнних дій пошкоджено або зруйновано приміщення харчоблока, а у 232 – втратили обладнання через воєнні дії та/або окупацію.

Ілюстраційне зображення. Фото: Claire Harbage / NPR

“Ми намагаємося адаптувати меню та технологічні процеси приготування їжі в школах до викликів воєнного часу”, – каже викритий на плагіаті міністр освіти та науки Сергій Шкарлет

На початку року урядовці провели стратегічну сесію, на якій обговорили майбутню реформу шкільного харчування. Вони склали бачення того, як треба змінити систему до 2027 року. 

Так, в українських закладах освіти діти мають харчуватися різноманітно, збалансовано та якісно, а адміністрації мають враховувати потреби незахищених верств населення, наприклад родин учнів, внутрішньо переміщених осіб тощо. У підсумку це має сформувати в суспільстві розуміння залежності здоров’я і психологічного стану від якісного харчування, кажуть автори візії. 

“За цей рік ми навчилися більше турбуватися одне про одного й брати ще більше відповідальності за тих, хто поряд. Чудово, якщо саме заклади освіти стануть – і вже стають – осередками й прикладом такої турботи”, – додає перша леді Олена Зеленська

Над реформою шкільного харчування, на думку Зеленської, треба працювати вдвічі активніше, щоб компенсувати вкрадений війною рік.

Нагадаємо, що урядовці до 2030 року хочуть створити серед українців нову культуру ставлення до ментального здоров’я, щоб звертатися до фахівців із психічного здоров’я або по психологічну підтримку було нестрашно та не соромно. Задля цього запрацювала загальнонаціональна програма ментального здоров’я. 

Детальніше про неї можете прочитати за посиланням

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter