Щотижня родини цивільних бранців проводитимуть акції біля Коордштабу, щоб спонукати владу повернути їхніх близьких

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Цивільні в полоні” розпочала інформаційну кампанію для пришвидшення пошуку механізмів повернення цивільних українців з російської неволі. Акцію будуть проводити щотижня біля офісу Координаційного штабу допоки всіх бранців не повернуть додому.

Про це виданню ZMINA розповіла активістка та дружина бранця Сергія Цигіпи, Олена Цигіпа.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

Родини бранців приходитимуть під стіни Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, щоб нагадати владі та суспільству про цивільних, яких РФ викрала та незаконно ув’язнила.  

“Ми не хочемо, щоб люди які відповідають за обмін військовополоненими і повернення цивільних, ні на хвилину не забували, що і від їх дій залежить життя та здоров’я наших рідних”, – каже активістка.

За словами Цигіпи, родини бранців будуть постійно нагадувати про необхідність пошуку механізму повернення цивільних заручників, незаконно засуджених та безвісти зниклих цивільних українців.

“Перша акція пройшла 21 серпня, а наступна відбудеться 26 серпня з 10.00 до 12.00”, – повідомила Олена.  

Нагадаємо, добігає кінця просвітницька кампанія “Їх зникнення не повинно бути непоміченим”, яку проводила ГО “Цивільні в полоні”. Вона розпочалася у березні та триватиме до кінця  серпня 2024 року. Під час неї організація розмістила інформаційні банери на вулицях Києва й Сум та на станціях столичного метро.

Раніше ZMINA повідомляла, що до України з російського полону вдалося повернути 10 цивільних людей, яких незаконно утримувала Російська Федерація.

Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще 2021 року, Наріман Джелял.

Серед звільнених також: 

  • колишня вчителька німецької мови, мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пех та Валерій Матюшенко, цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років;
  • Богдан Гелета та Іван Левицький, священнослужителі Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам;
  • Микола ШвецьНаталія ЗахаренкоПавло КупрієнкоЛюдмила Гончаренко та Катерина Брюханова, цивільні, захоплені та ув’язнені на території Білорусі. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter