Щороку близько 200 тисяч жінок у Субсахарській Африці помирають під час пологів

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Близько 200 тисяч жінок щороку помирають під час пологів у Субсахарській Африці. Причиною смертності зазвичай є кровотечі, гіпертонічні розлади та інфекції.

Про це пише The Economist.

Фото: Panos Pictures

“Материнській смертності не приділяють такої уваги, як боротьбі з хворобами на кшталт СНІДу й малярії. Тому інновації поширюються повільніше, ніж потрібно”, – зауважила представниця благодійного фонду Білла та Мелінди Гейтс Раса Ізаднегадар.

Так, за оцінками ВООЗ, на кожні 100 тисяч народжених у регіоні дітей припадає 545 смертей, що вчетверо вище, ніж у Південній Азії, і в 90 разів вище, ніж у Західній Європі.

Починаючи з 2000 року цей показник в Африці знизився на третину, проте цей результат досі є незадовільним. У Нігерії, найбільш густонаселеній країні континенту, де жінка має 1 шанс з 19 померти під час пологів, прогресу майже не спостерігається. Натомість в Анголі, Ефіопії, Мозамбіку, Руанді, Сьєрра-Леоне й Ефіопії смертність знизилася на три чверті.

Способами зниження ризику материнської смертності є підвищення кваліфікованості медичних працівників, ретельне відстеження випадків смерті під час пологів, доступність медичної допомоги, впровадження нових технологій і розширення можливостей жінок, зокрема надання доступу до контрацепції.

Як пише The Economist, посилаючись на нещодавнє дослідження, коли країни запроваджують квоти для жінок у парламенті, материнська смертність знижується на 7–12%, оскільки поліпшуються послуги з репродуктивного здоровʼя.

Нагадаємо, що всеукраїнська кампанія “Разом – за безпечні пологи!” створила комікс про права людини під час вагітності та пологів. Творці проаналізували найпоширеніші ситуації, що трапляються з майбутніми батьками – від вибору пологового будинку до першого знайомства з дитиною.

Герой коміксу – дитина, яка перебуває в утробі матері та прислухається до голосів із зовнішнього світу. Малюк поступово дізнається, як його мама і тато захищають свої права під час вагітності й пологів, і коментує почуте.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter