“Разом – за безпечні пологи!”: в Україні створили комікс про права людини під час вагітності та пологів

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Всеукраїнська кампанія “Разом – за безпечні пологи!” створила комікс про права людини під час вагітності та пологів. Творці проаналізували найпоширеніші ситуації, що трапляються з майбутніми батьками – від вибору пологового будинку до першого знайомства з дитиною.

Про це повідомляє громадська організація “Докудейс”, яка реалізовує кампанію. 

Комікс “Разом – за безпечні пологи!”. Художниця Марія Шарлай

Герой коміксу – дитина, яка перебуває в утробі матері та прислухається до голосів із зовнішнього світу. Малюк поступово дізнається, як його мама і тато захищають свої права під час вагітності й пологів, і коментує почуте.

“У незвичайному форматі ми вирішили нагадати людям про те, як можна і варто відстоювати свої права під час вагітності та пологів. Нашою метою було у легкій ненавʼязливій формі звернути увагу на можливі випадки порушень прав людини під час вагітності чи при пологах, і нагадати, де можна отримати більше інформації та допомогу”, – розповіла співавторка коміксу, координаторка кампанії та правозахисниця Ксенія Шиманська.

Лікарка, акушерка-гінекологиня пологового будинку Рівненської міської ради Людмила Іващук вважає, що подання інформації у зображеннях є вдалим задумом.

“Так непростий зміст сприймається легко й позитивно. Добре працює й спосіб розповіді: у коміксі детально показані потреби породіллі з точки зору почуттів і переживань дитини, яка народжується”, – каже вона.

Раніше ZMINA писала, що у місті Волочиськ Хмельницької області місцева жителька, на імʼя Тетяна Галущак, заявила про знущання з неї під час пологів, унаслідок яких її новонароджена дитина опинилася в реанімації.

За її словами, завідувачка відділу Наталія Безух та інші акушерки, які приймали пологи, “витискали” з Тетяни малюка, били її по обличчю, обзивали та звинувачували в тому, що вона “неправильно тужиться”.

Подібні дії вважаються акушерським насильством. У разі, якщо воно стається, членкиня організації “Природні права Україна” Анна Петровська радить скаржитися в усі можливі інституції – починаючи від головного лікаря аж до місцевого департаменту охорони здоровʼя, і далі вже звертатися до Міністерства охорони здоров’я. Також можна вимагати зібрати комісію, яка має дослідити порушення прав під час пологів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter