Щонайменше 3 тисячі маріупольців утримують у приміщенні ексколонії в селищі Оленівка – радник мера Маріуполя

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Маріупольців, які “не пройшли” так званої фільтрації окупантів, відправляють у приміщення колишньої виправної колонії №52 у с. Оленівка Донецької області (окупована територія з 2014 року) та, ймовірно, тюрму “Ізоляція” в Донецьку. 

Про це в телеграмі розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

Скриншот з телеграму Андрющенка

“Колонія в Оленівці для тих, хто не проходить службу в лавах ЗСУ, Нацгвардії та інших правоохоронних органах. Тут тримають рідних військових, колишніх працівників правоохоронних органів, активістів, журналістів і людей, які просто викликали підозру (включаючи просто наявність патріотичних татуювань)”, – написав Андрющенко. 

Мінімальний строк ув’язнення, за його інформацією, становить 36 діб:

“До речі, саме 36 діб відведено окупантами на процедуру фільтрації, тому це “офіційно” не ув’язнення, а фільтрація”.  

Приміщення колонії переповнені, зазначив радник мера. За планового ліміту колонії у 850 людей, зі слів свідків, з якими спілкувався Андрющенко, на сьогодні там утримують щонайменше 3 тисячі людей – переважно з Маріуполя та Маріупольського району:

“Приміщення наповнені людьми так, що немає змоги лягти. Вимушені стояти та сидіти навприсядки. На день видають баклажку води на десятки людей. Їжа не кожен день. Туалет раз на добу. Прогулянок на відкритому повітрі не передбачено”.

Радник мера додав, що це супроводжують багатогодинні допити, тортури, погрози страти та примушення до співпраці:

“Кому пощастило – по закінченню 36 діб відпускають, попередньо змушуючи підписувати якісь папери. Які саме – точно свідки вказати не можуть, але припускають, що “про співпрацю”. Масові випадки зникнення людей після допитів. Свідки припускають, що “пліткують” про переведення до іншої, більш жорсткої тюрми (можливо, в Донецьку “Ізоляцію”). Можна стверджувати, що це фактично справжній концентраційний табір 21-го сторіччя, створений росією в центрі Європи”. 

Нагадаємо, що українські захисники, які залишаються на території маріупольського заводу “Азовсталь”, учергове закликали світову спільноту допомогти реалізувати процедуру екстракції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter