Щонайменше 22% переселенців стикалися з дискримінацією через переміщення в громадах, де опинились

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Понад три чверті опитаних внутрішньо переміщених осіб не стикалися зі зневажливим ставленням до них з боку представників місцевої громади, куди вони переїхали, а щонайменше 22% стикалися з дискримінацією. 

Такі дані опитування “На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні”, що провели дослідники Харківського інституту соціальних досліджень. 

Ілюстраційне зображення переселенки в Дніпрі. Фото: iom.int

Зазвичай дискримінаційні ситуації, за словами тих, хто з ними стикався, виникають під час отримання соціальної допомоги та соціальних послуг, оренди чи купівлі житла, у побутових відносинах з родичами, сусідами, під час пошуку роботи та в разі медичного обслуговування.

Загалом понад чверть українців покинули свої домівки через війну, а 73% досвіду переміщення не мали. Серед внутрішньо переміщених майже 80% людей цікавляться життям громади, до якої потрапили, а 41% з них беруть активну участь у її житті.

Понад три чверті опитаних назвали себе постраждалими від війни. Водночас, як нагадують дослідники, вимушене переміщення, втрата близьких та психічні травми – лише частина шкоди, що зазнали українці з початку війни у 2014 році.

“Найбільше війна вплинула на психічний стан населення. Про це зазначили 39% опитаних. Як наслідок, загострилися також хвороби серця та збільшився відсоток загострень хронічних хвороб”, – розповідають соціологи. 

Ілюстраційне зображення дітей-переселенців. Фото: CRISIS GROUP / Jorge Gutierrez Lucena

Майже кожен другий респондент зазначив, що нічого не потребує у зв’язку з війною (46%). Інші найчастіше зазначали, що потребують грошової допомоги (21%), психологічної допомоги й реабілітації (17%) та медичної допомоги, зокрема догляду за хворими (11%). 

Щодо змін, які слід впровадити в наданні гуманітарної допомоги постраждалим від війни, абсолютна більшість назвала:

  • зручніше доставлення гуманітарної допомоги для маломобільних груп населення та людей з інвалідністю (94%);
  • покращення контролю за зловживаннями гуманітарною допомогою (94%);
  • покращення доступу до допомоги в малих та віддалених громадах (92%).

Нагадаємо, що в Харкові відкрили простір адаптації переселенців та постраждалих від війни. ZMINA розповідала, яку допомогу там можна отримати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter