Щонайменше 163 людини в Україні засудили за корегування російських обстрілів

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії українські суди ухвалили обвинувальні вироки щодо 163 громадян за наведення російських снарядів. 

Про це розповів начальник управління Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу генерального прокурора Іван Кісілевич.

Ілюстраційне зображення. Фото: РБК-Україна

Якщо казати про загальну кількість викритих навідників, то вона сягає 410. Переважно цих людей звинувачують у держдавній зраді, колабораційні діяльності чи несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. 

Найбільше випадків викриття було в Київській, Харківській, Хмельницькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Донецькій, Львівській та Луганській областях. Із загальної кількості російських інформаторів 314 – чоловіки, а 96 – жінки.

Деякі із затриманих навідників є ідейними. Приблизно 5% пропонують посади в окупаційних органах влади. До 15 % – чекають приходу так званого руського миру, стільки ж – охоплюються поняттям, що вони будуть лояльними до окупаційних військ. Але переважно це люди, які хочуть заробити”, – каже Кісілевич. 

Посадовець нагадав, що за звинуваченнями в особливо тяжкому злочині у воєнний час загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі або довічне. 

Нагадаємо, що торік уперше в Україні чоловіка засудили за держзраду до довічного з конфіскацією всього майна. Йому закидали передавання росіянам даних про місця дислокації українських захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter