Щонайменше 10 підсанкційних російських олігархів отримали “золоті візи” у Великій Британії

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше десять російських олігархів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, використали інвестиційні візи, щоб отримати посвідку на проживання у Великій Британії. 

Про це розповіла міністерка внутрішніх справ країни Суелла Браверман

Суелла Браверман. Фото: Reuters

До лютого минулого року, аби отримати “золоту візу”, треба було інвестувати в економіку країни два мільйони фунтів стерлінгів.

Більшість з цих інвестицій (75%) мали бути у формі державних облігацій або інвестицій у бізнес, а 25% – мали йти на придбання активів або на банківський депозит. Це було не єдиною умовою отримання так званої “золотої візи”. Також не можна було проводити за межами Великобританії понад 180 днів на рік. 

Водночас, інвестувавши одразу 5 або 10 мільйонів фунтів стерлінгів, можна було скоротити час очікування.

“Я усвідомлюю, що відкритість Великої Британії для глобального бізнесу несе ризики того, що зловмисники скористаються нашими системами для досягнення корупційних і злочинних цілей. Ми повинні переконатися, що такі клептократії, як Росія, не зможуть діяти безкарно за кордоном”, – каже Браверман. 

Міністерка внутрішніх справ країни наголосила, що “будь-який майбутній візовий маршрут для полегшення міграції на основі інвестицій не повинен пропонувати в’їзд виключно на основі особистого багатства заявника”. 

Імен десяти російських олігархів, які отримали посвідку на проживання у Великій Британії за цією схемою, не називають. Відомо тільки, що потрапили під санкції вони вже після вторгнення Росії в Україну.

Лондон. Фото: PA/Victoria Jones

Загалом посадовці перевірили 6312 мігрантів та їхніх повнолітніх утриманців. Кількість людей, які зловживали можливістю купити посвідку на проживання, британські посадовці оцінюють як “меншість”

Щодо викритих російських олігархів вже застосували відповідні санкції. Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Великобританія наклала санкції на 1200 осіб і 120 організацій, пов’язаних з російською державою, і заморозила 22 мільярди доларів російських активів.

Нагадаємо, що російські олігархи, які перебувають під західними санкціями через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, змогли вивести сотні мільярдів доларів і приховати західні інвестиції за допомогою мережі офшорів на острові Мен в Ірландському морі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter