Щодня Росія спалює понад чотири мільйони кубічних метрів газу, який не продає до Німеччини

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Росія спалює великі обсяги природного газу, який експортувала до Німеччини.

Про це повідомляє BBC. 

Супутникове зображення, яке фіксує інфрачервоне випромінювання від спалювання газу на заводі Портова. Фото: COPERNICUS SENTINEL/SENTINEL HUB/PIERRE MARKUSE

Спалюють газ поблизу кордону з Фінляндією.

Там поблизу компресорної станції на початку газопроводу “Північний потік-1” розташований завод, через спалення палива на якому вчені помітили збільшення випромінення тепла.

З середини липня газопроводом обмежили транзит: Росія каже, що причиною цього стали технічні проблеми, але Німеччина вважає, що це є політичним кроком РФ.

Аналіз норвезької енергетичної компанії Rystad Energy показує, що росіяни на заводі щодня спалюють близько 4,34 мільйона кубічних метрів газу. Полум’я, яке утворюється внаслідок цього, громадяни Фінляндії бачать через кордон. 

Фото, зроблене 24 липня на відстані близько 38 кілометрів від російського заводу. Фото: Ari Laine
 
Ліворуч видно дим і помаранчеве світло від спалення газу. Фото: Elmeri Rasi

Журналісти BBC  зазначають, що хоча спалювання газу є звичайним явищем на переробних підприємствах, зазвичай це роблять з технічних міркувань або міркувань безпеки. У ситуації зі спаленням газу на російському заводі експертів непокоїть саме масштаб цього спалювання.

За даними Світового банку, Росія й до початку вторгнення в Україну була країною номер один за обсягом спалювання газу, однак спалення на вищезгаданому заводі вивільнює близько 9000 тонн CO2 щодня й спричиняє значні проблеми.

“Особливе занепокоєння при спалюванні в арктичних широтах викликає транспортування викидної сажі на північ, де вона осідає на снігу та льоду та значно прискорює танення”, — каже професор Метью Джонсон з Карлтонського університету в Канаді.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну негативно впливає на екологію й тільки в Україні 900 заповідних територій перебувають у небезпеці через війну. 

Бойові дії різної інтенсивності, які вже відбулися на майже трьох мільйонах гектарів українських лісів, призвели до збільшення площ пожеж там у 25 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Впливають на екологію й викиди, що спричиняють, наприклад, удари по нафтобазах. Так, унаслідок згорання 100 тонн дизельного палива розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 мільйона гривень.

Нагадаємо, що Україна збирається звертатись до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді оновили відповідну методику оцінювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter