Очільниця ОБСЄ просила українського Омбудсмана про допомогу зі звільненням з полону співробітників моніторингової місії організації – Лубінець

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові 24 лютого 2022 року захопили чотирьох офіційних співробітників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які перебували на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Згодом одного з них відпустили, а трьох досі утримують у полоні. Після їхнього викрадення Генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід звернулася до українського омбудсмана з проханням допомогти їх повернути.

Про це виданню ZMINA розповів Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що РФ при цьому продовжує бути членом ОБСЄ. А нещодавно міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідав засідання цієї організації у Скопʼє.  Попри це, РФ досі не відпустила трьох співробітників СММ ОБСЄ.

Я не вірю у мантру, що виключення росіян з міжнародних організацій призведе до втрати майданчика для подальшого з ними діалогу. Російська сторона розуміє лише сильні кроки. На мій погляд, виключення росіян з Ради Європи – це був сильний крок”, – додає посадовець. 

На підтвердження своїх слів Лубінець посилався на очільницю Комітету з питань культури, науки, освіти та медіа ПАРЄ Євгенію Кравчук, яка заявила, що після виключення росіян з Ради Європи, організація оновилася, стала сильнішою та почала розвиватися. На думку Лубінця, таким самим шляхом має рухатися і ОБСЄ. Якщо цього не відбудеться, то організація припинить своє існування через власну неефективність.

Нагадаємо, Україна має офіційні підтвердження депортації окупантами до РФ 19 540 українських дітей. На сьогодні загальна кількість зниклих безвісти осіб оцінюється приблизно у 28 тисяч. 

Від початку повномасштабного наступу Росія та Білорусь координують зусилля з депортації та подальшого перевиховання українських дітей: станом на 30 жовтня нинішнього року на білоруську територію вивезли щонайменше 2 442 українців віком від шести до 17 років, зокрема із вразливих груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter