Щоб повністю подолати проблему дитячих шлюбів у світі, знадобиться ще близько 300 років – ЮНІСЕФ

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Кількість дитячих шлюбів продовжує зменшуватися у всьому світі, але цей процес, на думку правозахисників, йде занадто повільно. За нинішніх темпів світові знадобиться ще 300 років до повного викорінення дитячих шлюбів.

Про це йдеться у новому звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Фото: Reuters

Наразі у світі живе приблизно 640 мільйонів жінок, які вступили в шлюб будучи дітьми.

У звіті Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, опублікованому у травні 2023 року йдеться, що наразі кожна п’ята молода жінка у віці від 20 до 24 років виходила заміж неповнолітньою. Ще 10 років тому таке відбувалося з кожною четвертою дівчиною.

Майже 50% неповнолітніх наречених живуть у Південній Азії (45% або 290 мільйонів дівчат), щонайменше одна з чотирьох дівчат виходить заміж до 18-річчя. Одна третина з цієї кількості припадає на Індію (понад 200 мільйонів), хоча в країні фіксують і значний прогрес у боротьбі з цією проблемою.

На другому місці за кількістю дитячих шлюбів – Африка на південь від Сахари (20% або 127 мільйонів), на третьому – Східна Азія і країни Тихого океану (15% або 95 мільйонів), за ними країни Латинської Америки і Карибського басейну (9% або 58 мільйонів).

На Близький Схід і Північну Африку припадає 37 мільйонів дитячих шлюбів, а на Східну Європу та Центральну Азію – 20 мільйонів.

 Ще 13 мільйонів дівчат, за даними дослідників, виходять заміж неповнолітніми в інших регіонах.

Помітним є прогрес у цьому питанні в Бангладеш та Ефіопії, також поменшало дитячих шлюбів в Руанді та на Мальдівах. 

“Досвід цих країн ілюструє, що прогрес можливий у різних умовах. Однак, вони мають спільні риси, зокрема покращення економічного розвитку, зниження рівня бідності, доступ до працевлаштування та середньої освіти”, – кажуть в ООН.

Натомість Західна та Центральна Африка залишаються  регіонами з найвищою поширеністю дитячих шлюбів. За останні 25 років там мало що змінилося. 

В ЮНІСЕФ зазначають, що за нинішніх темпів світові знадобиться ще 300 років до повного викорінення дитячих шлюбів.

“Кризи у сфері охорони здоров’я, збройні конфлікти та кліматичні зміни клімату – все це сприяє створенню більш нестабільного світу в якому сім’ї можуть шукати “притулку” для своїх дівчат у дитячому шлюбі”, – зазначають в ЮНІСЕФ.

Раніше ZMINA із посиланням на ЮНІСЕФ повідомляла, що у всьому світі значно зменшується кількість дитячих шлюбів. Починаючи з 2008 по 2018 роки вдалося запобігти 25 мільйонам дитячих шлюбів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter