Щоб обстежити затонулі від російських ракет українські катери “Слов’янськ” та “Станіслав” потрібен режим тиші – Об’єднані морем

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Для проведення рятувально-пошукової операції в акваторії Чорного моря, де затонули катери “Словʼянськ” та “Станіслав”, потрібен режим тиші. Його можуть забезпечити треті країни або міжнародні робочі групи.

Про це під час пресконференції “Зниклі безвісти 16 моряків: куди поділися військові із затонулих катерів “Слов’янськ” і “Станіслав” повідомила Олеся Ауліна, голова громадської організації “Об’єднані морем” та дружина зниклого безвісти командира патрульного катера “Слов’янськ” Дамира Ауліна.

Фото МІПЛ: Безвісти зниклі моряки з катера “Станіслав”

Вона розповіла, що до організації “Об’єднані морем” увійшли 11 родин безвісти зниклих моряків з катерів “Слов’янська” та “Станіслава”. За словами Ауліної, обидва судна були обстріляні з ворожих літаків ракетами класу “повітря-земля”. Від отриманих внаслідок атаки пошкоджень, вони втратили плавучість та затонули. Частині екіпажу вдалося врятуватися, але деякі з членів команди досі вважаються зниклими безвісти.

“Країна-агресор повідомила на наш запит, що це конфіденційна інформація і нам, як третім особам, вони надати відомості не можуть, тому необхідно звертатися до Міжнародного комітету Червоного Хреста. При зверненні до МКЧХ у нас, на жаль, теж результатів немає”, – каже жінка.

На думку активістки, основними проблемами, які ускладнюють пошук зниклих моряків, є погана комунікація та відсутність будь-якої інформації.

Як зазначила Ауліна, для того, щоб зрозуміти, чи є на катерах тіла, їх потрібно ретельно обстежити. Але зараз це неможливо зробити через можливий ворожий обстріл пошуково-рятувальних груп, які будуть працювати на місці події. Щоб цього не трапилося потрібен режим тиші.

“Наразі ми в односторонньому порядку не можемо цього досягти, тому нам необхідно залучати для допомоги треті країни або якусь робочу групу, яка змогла б провести перемовний процес. По суті, це гуманітарна місія. Це варто зробити для того, щоб родини знайшли відповіді на свої питання. Все, що нам потрібно – підняти тіла, якщо вони там є”, – пояснює активістка.

Керівниця обʼєднання нагадала, що минулого року Туреччина, Румунія та Болгарія підписали тристоронню угоду про розмінування Чорного моря. На думку родин, українська влада може використати цей договір для пошуку тіл моряків у місцях, де затонули катери.

“Окрім самих катерів потрібно також обстежити біля них дно моря”, – вважає активістка.   

Також Ауліна згадала про морську коаліцію, до якої входять Україна, Велика Британія та Норвегія. Вона також може допомогти українцям дослідити затонулі кораблі.

Водночас заступник командувача ВМС ЗСУ з морально-психологічного забезпечення Андрій Урсол зазначив, що вдалося, хоч і поверхово, оглянути затонулий катер “Словʼянськ”.

“Наразі проводити будь-які заходи щодо його обстеження не можливо, оскільки він дуже близько зони досяжності російських військ”, – пояснює він.

За його словами, також була проведена пошуково-рятувальна операція на місці затоплення катера “Станіслав”.

“Це дуже ризикований захід. Однак його вдалося обстежити. Туди спускались водолази”, – розповів військовий.  

Крім того, він згадав про пошуково-рятувальний гелікоптер, який 7 травня 2022 року працював у місцях, де затонули підбиті катери. Його збила російська ракета. Тоді загинула частина екіпажу повітряного судна, в тому числі герой України полковник Ігор Бедзай.

“Явно видно було, що це був не бойовий вертоліт”, – додає він.  

Як відомо, 3 березня 2022 року катер “Слов’янськ” вийшов у район Кінбурнської коси на розвідку та охорону портів Одеса, Чорноморськ і Південний. Потім у правий борт судна в район машинного відділення влучила протикорабельна ракета класу “повітря-земля”, випущена російським літаком. У результаті удару катер затонув, з 19 членів екіпажу врятувалися лише вісім. 

А 7 травня 2022 року екіпаж “Станіслава” у складі восьми моряків вирушив на бойове завдання до острова Зміїний. Зранку за 20 метрів від острова катер атакував російський літак. Ракета класу “повітря-земля” влучила в машинне відділення, після чого судно пішло на дно глибиною близько 20 метрів. На поверхню води випливли лише три моряки, яких врятували катери, що прийшли на допомогу. Через небезпеку водолази й досі не обстежили цю місцевість.

В українському законодавстві відсутній орган, який би займався пошуками зниклих безвісти на воді. Служба цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ опікується лише випадками зникнення людей на суходолі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter