Що робити, якщо лікар відмовляється підписувати декларацію – інструкція

Дата: 04 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

2 квітня в Україні розпочалася кампанія “Лікар для кожної сім’ї”. Тепер українці мають самі обрати для себе сімейного лікаря, педіатра чи терапевта і підписати з ним договір. Кошти за обслуговування медикам сплачуватиме Національна служба здоров’я. Кампанія триває лише другу добу, а в деяких закладах первинної медичної допомоги вже зафіксовані порушення права пацієнтів на вільний вибір лікаря, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Українська правда” пояснює, у яких випадках права пацієнтів порушують.

Як ідеться в матеріалі, лікарі можуть відмовити у підписанні декларації лише з двох причин: заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я або всі лікарі медзакладу набрали оптимальну кількість пацієнтів.

Що робити, якщо вам відмовляють через місце реєстрації

  • Ви не мусите обирати лікаря та медзаклад за місцем реєстрації. Процитуйте лікарю “Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу”, затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року. Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря: “Пункт II. 1. Пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання”.
  • Зверніться за роз’ясненнями до головного лікаря. Якщо головний лікар відмовляє у реалізації вашого права на вільний вибір лікаря, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на ім’я керівника управління. Зразок заяви: https://goo.gl/2WGdHx.

Що робити, якщо лікар уже набрав оптимальну кількість пацієнтів

Оптимальна кількість пацієнтів для терапевта – 2000, педіатра – 900, сімейного лікаря – 1800. Але якщо сімейний лікар працює в селі, де мешкає 2000 людей, то всі жителі зможуть обслуговуватись у нього. Окрім того, на початку кампанії майже виключені випадки, що всі лікарі медзакладу вже набрали оптимальну кількість.

Якщо вам усе-таки відмовляють у підписанні декларації з цих причин, ви можете:

  • Звернутися до головного лікаря, який підтвердить чи спростує інформацію про кількість пацієнтів, яку набрали лікарі медзакладу.
  • Якщо головний лікар відмовляється надати роз’яснення, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на ім’я керівника управління. Ви можете поділитися своїм досвідом у спеціальній формі зворотного зв’язку МОЗ України: https://goo.gl/forms/CL2mQGT20GwgOBAn2.

Що робити, якщо заклад ще не підключений до системи

  • Пацієнт не може підписати декларацію з лікарем, якщо заклад, у якому працює лікар, не підключений до електронної системи охорони здоров’я. Це технічно неможливо. Дізнайтеся точну дату, коли заклад буде підключено до системи “Електронне здоров’я”. Якщо відповіді на це питання немає у вашого лікаря і в реєстратурі, зверніться до головного лікаря.
  • Якщо ви вже визначилися з лікарем і медзакладом, куди будуть направлятись гроші за ваше обслуговування, ви можете зачекати: кампанія з вибору лікаря буде тривати до тих пір, поки всі українці не оберуть собі лікаря.
  • Ви також можете обрати іншого лікаря. Підключені до електронної системи медзаклади, які готові підписувати декларації з пацієнтами, ви впізнаєте за наліпкою “Тут можна обрати свого лікаря”.

Нагадаємо, 30 січня набув чинності Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”. Він серед іншого передбачає автономізацію медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Як повідомлялося раніше, з 2020 року, згідно з медичною реформою, лікар не буде зобов’язаний безкоштовно надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter